De multe ori am vazut oameni pe net care numesc bosozoku absolut orice masina ce vad exagerat,fie ca e vorba de un spoiler imens sau de foarte mult camber negativ asa ca m-am gandit sa fac postarea asta despre bosozoku si sub categoriile stilului.
In primul si in primul rand e bosozoku, nu bozozoku si nu bozuku cum am auzit ca zic americanii. Bosozoku pur si simplu e un cuvant format din mai multe cuvinte unde ZOKU defapt inseamna grupare,gang,trib etc. Bosozoku pur si simplu inseamna "violent running tribe" si este un tip de grupari/ganguri cu motociclete din Japonia.
Termenul care este defapt corect pentru o masina de genul este Zokusha care se traduce "gang car".
Cultura aceasta a inceput cam acum 40-50 de ani si a influentat enorm de mult modificarile pe care le vedem acum pe strada/internet cum ar fi: Liveryurile inspirate din motorsport pe masini de show,stopurile albe (se mai numesc si "cristal" sau "clear") etc.
Ba chiar acest stil este atat de popular si a influentat atat de multe lucruri pe care noi in zilele de azi le vedem la moda cand vine vorba de modificat masini incat Muzeul Auto Peterson din Los Angeles, California are 2 masini modificate in acest stil importate chiar din Japonia, ele fiind chiar autentice stilului, adica nu au fost modificate in America ulterior!
Genul acesta de stiluri au fost atat de populare in anii '80 (si inca sunt) incat pana si fondatorul Liberty Walk a fost un fan care si-a cumparat un Skyline vechi si l-a modificat cu piese pe care le gasea la prieteni sau dezmembrari de la alte masini,pentru ca pana la urma despre asta e vorba in aceasta cultura,despre a fi unic si sa iti faci totul cu mana ta. Este foarte important sa tinem minte ca in anii '60,'70 si '80 nu exista tehnologia de acum sa faci evazari si tot felul de piese printate 3D sau facute pe calculator,toate masinile sunt facute din metal sau chiar lemn!
Stilul asta se poate imparti in 5 sub categorii: Shakotan, Yanky, VIP, Kyusha, Grachan, Kaido si Zokusha.
Shakotan
Se traduce "o masina joasa/cu garda la sol mica".
Este cel mai simplu stil si implica doar un lip agresiv, jante late cu buza, cauciucuri streched si camber.
Yanky
Denumirea oficiala la japonezi este "Yankii"
In anii '70-'80 Japonia a avut o moda mult mai "americana" iar lumea incerca sa imite prin acest stil anumite muscle caruri de curse la accea vreme. Stilul se caracterizeaza prin evazarile mari ale aripilor.
VIP
Japonezii pronunta acest acronim "bippu".
Stilul VIP se caracterizeaza prin masini luxoase,executive,trantite la pamant (deobicei static, nu prin perne de aer) cu jante mari,late si cromate. Deobicei masinile VIP sunt negre si au un lip mare la jante cu alte accesorii cum ar fi bodykituri de la branduri populare in acest domeniu ca Junction Produce si WALD.
Stilul asta este doar despre cat de "bling-bling" poti sa fi.
Masinile VIP sunt doar din anii '90 incolo, in timp ce restul stilurilor sunt cu masini vechi produse pana in anii '80.
Kyusha
Se traduce "masina veche japoneza"
Acest stil se caracterizeaza prin mici evazari ale aripilor si jante nu foarte late. Kyusha se remarca prin modificarile simple si cu gust si cel mai important, masina sa fie una veche. ('60-'70)
Grachan
Se mai pronunta si "Garuchan".
Acest stil are originile din anii '60-'70, de pe un circuit chiar, Fuji Speedway. Pe vremuri, inainte sau dupa curse lumea facea meeturi cu masini inspirate din masinile de curse.
Masinile erau modificate sa imite practic cele de pe circuit cu guri de aer mari, specifice masinilor "Super Silhouette",inspiratia principala fiind faimosul Skyline R30 si Silvia S12 de curse.
Nissan Skyline R30 Super Silhouette
Nissan Silvia S12 Super Silhouette
Printre alte modificari ale stilului Grachan se mai numara si: spoilerele specifice, cauciucuri cu scris pe ele si livery-uri cu sponsori.
Kaido Racer
Modificarile acestui stil sunt cat de cat functionale. Se remarca printr-un rollbar (halfcage), radiator de ulei (posibil uneori sa fie pus doar de aspect si el sa nu fie legat la nimic) etc.
In poza de mai sus se poate observa "sharknose-ul" specific dar si farurile inclinate de Silvia S13.
Zokusha
Combina toate stilurile la un loc, rezultand un subtil supraincarcat.
Evazarile pot fi de mai multe timpuri chiar si pe aceiasi masina (in poza de mai sus avem o Toyota Carina care pe fata are evazari tipice stilului "Yankii" dar pe spate avem evazari specifice "Grachan")
Evacuarea lunga de diferite forme si culori care e bine cunoscuta se numeste "Takeyari".
Majoritatea masinilor cu genul acesta de evacuare au un mod de a demonta partea excesiva a ei. (dupa cum se vede si in poza de mai sus)
Evacuarea Takeyari-style a fost ulterior adoptata si in alte stiluri dar nu este o caracteristica des intalnita.
Cultura asta este apreciata in Japonia indiferent de varsta sau situatie financiara,imi aduc aminte ca era odata un video cu un meet de supercaruri in Japonia iar cei cu supercarurile au inceput sa filmeze si sa faca poze cu masinile acestea.
Chiar si Redbull a facut un spot publicitar prin Japonia in care pilotii echipei de Formula 1 al brandului de bauturi energizante, Daniel Ricciardo si Max Verstappen, conduc o masina Kaido Racer prin strazile aglomerate din Tokyo!
Multumesc daca ai citit tot,a durat ceva sa scriu toate astea si sa caut imaginile,Bosozoku este o cultura foarte mare si cred ca o sa mai fac postari despre chestia asta pentru ca sunt foarte multe lucruri de spus.
Te invit sa dai follow paginii Table Japoneze si pe Instagram!
@tablejaponeze
Comments