top of page
  • Tudor Triponescu

27 de lucruri care meritau văzute la Tokyo Auto Salon 2022


Tokyo Auto Salon 2022 a avut loc luna trecută spre deosebire de anul trecut când nu s-a ținut din cauza pandemiei, iar câteva ateliere au incercat să isi facă un tur virtual al celor mai noi produse/masini, majoritatea nu si-au permis asa ceva din cauza bugetului restrans. HKS a reusit totusi să isi expună ultimele creații pe Youtube cu ajutorul lui Alexi Smith si canalul său Noriyaro.

Pentru cei ce nu sunt familiarizați cu Tokyo Auto Salon si cât de mare si important este acest eveniment, haideți să vă pun in temă cu niste cifre si "fun facts".

Tokyo Auto Salon (TAS pe scurt) este o convenție anuală ce ia loc deobicei în luna Ianuarie timp de 3 zile (Vineri, Sâmbătă si Duminică) în centrul de convenții Makuhari Messe situat la 40km de Tokyo.

Este organizat de Comitetul Nipon de Piese Auto Aftermarket (NAPAC, Nippon Auto Parts Aftermarket Committee, da, au un comitet pentru piese aftermarket, tare, nu?) iar in 2019 Tokyo Auto Salon a strans 906 de vehicule, 426 de expozanți și 4.175 de standuri care au oferit accesorii aftermarket pentru cumpărare. Există, de asemenea, producători de piese aftermarket, ateliere pentru aplicații custom, producători de îngrijire si detailing auto, afaceri mici de automobile și școli profesionale de automobile. Nu există doar masini modificate și piese aftermarket, există și divertisment live. Muzicieni de top din întreaga lume și talk-show-uri care găzduiesc piloți celebri și celebritați pot fi văzute la Salonul Auto de la Tokyo.

Pe scena globală, Salonul Auto de la Tokyo este unul dintre cele mai importante evenimente de masini modificate, după SEMA din America si Essen din Germania. Masinile modificate sunt în proporție de 70% si masinile noi, prezentate in mod oficial de mărci, în proporție de 30%, răspândite în patru săli imense din complexul masiv Makuhari Messe. Aici poți vedea noile masini si concepte de debut de la Toyota, Lexus, Nissan, Honda, Subaru, Mitsubishi, Daihatsu, precum si premierele japoneze ale modelului Lotus Emira si Alpine A110 S. În ceea ce priveste specialistii în masini modificate, cele mai mari nume ale Japoniei au fost acolo, inclusiv HKS, Top Secret, Greddy, TOM’s, Blitz, Endless, Liberty Walk, Cusco, Autobacs, Varis, Rays, RE Amemiya etc.

Tokyo Auto Salon are o vechime de 37 de ani si atrage în fiecare an un număr colosal de 350.000 de vizitatori!

Neoficial, e ca o sărbătoare națională, iar brandurile precum RAUH-Welt Begriff (RWB) găzduiesc petreceri cu grătar Vineri seara, in prima zi de TAS.

Deci, fără alte prelungiri, iată pe scurt tot ce s-a expus important si interesant la Salonul Auto de la Tokyo în 2022:


1. Toyota Yaris GRMN

Începem cu Yaris GRMN, cel mai popular automobil japonez de anul acesta.

Versiunea GRMN (Gazoo Racing tuned by “Meister of Nürburgring”) a fost prezentată în două dintre cele trei forme diferite – de bază, Circuit și Raliu – va fi disponibilă pentru cumpărare, limitat la 500 de bucăți în total.

Toate modelele Toyota GRMN Yaris au o transmisie manuală cu șase trepte, care pe GRMN sunt mai scurte decât mașina standard. S-au demontat și locurile din spate, iar ambele modele au capota din fibră de carbon. Numărul de suduri de tip "spot welds" a crescut, de asemenea, cu 545 în comparație cu un GR Yaris normal, rezultând o rigiditate îmbunătățită a caroseriei. Au fost adăugate si scaune scoică Recaro.

Continuând să propulseze GRMN Yaris este motorul turbo cu trei cilindri de 1,6 litri al modelului standard, care dezvolta 268 CP conform specificațiilor japoneze și 390 Nm cuplu, o ușoară creștere față de 370 Nm al modelului GR Yaris obișnuit. GRMN Yaris are, de asemenea, diferențiale mecanice cu alunecare limitată atât în față, cât și în spate, spre deosebire de cele Torsen ale autovehiculului standard.

Actualizările aduse pachetului Circuit includ montarea roților de 18 inch personalizate de la BBS, frâne mărite, noi șocuri reglabile Bilstein, o aripă spate din fibră de carbon, praguri laterale extinse și o nouă buză față. Potrivit Toyota, este cu 20 kg (44 de lire sterline) mai ușor decât GR Yaris standard. Versiunea Circuit Package a lui GRMN Yaris este disponibilă și cu un finisaj de vopsea Matte Steel, care va fi limitat la doar 50 de unități.

În ceea ce privește pachetul Rally, acesta include amortizoare și bare stabilizatoare noi, un scut mai solid și un rollbar cu protecție la impact lateral pentru usi tipic unei masini de curse/raliu. De asemenea, este cu 30kg mai ușor decât un GR Yaris normal. Haos.


2. Toyota GT3 Concept

Rămânând la subiectul Toyota, aceasta a mai prezentat si acest concept pentru o masină de curse de clasa GT3. Aceasta va fi o masină special făcută de Toyota pentru cursele de nivel inalt, momentan nu există vreo informatie că această masină va fi produsă in varianta de strada, desi se zvoneste ca sasiul e posibil sa fie folosit pentru un succesor al lui Lexus RC F GT3.


3. AE86 cu swap de GR Yaris

Un atelier numit Daddy Motor Works a reusit după un an să pună un 1.6L de 3 cilindri de pe Toyota Yaris GR. Proiectul a început acum un an si a fost terminat la timp pentru a fi expus la TAS. Masina va fi folosită la time attack.


4. HKS reinventează RB26-ele... din nou.

HKS a lansat proiectul "Advanced Heritage RB" anul trecut care a progresat usor în ce s-a vazut la TAS.

Vizual vorbind, turbinele nu stau tocmai vertical cum spun inginerii de la HKS. Evident, ce vrea să iasă în evidență este faptul că turbinele HKS GT-PRO stau la un unghi "mai vertical" ca deobicei. Această galerie de evacuare contribuie la un flow al gazelor arse mult mai eficient si o încărcare mai puternică a turbinelor.

Cu acest motor expus, HKS a aruncat orice inovatie high-tech în luptă, cum ar fi wastegate-urile controlate electronic si valve de recirculare tot electronice.

Tot la turbine avem niste senzori de viteză ale palelor, iar downpiperurile au un design refăcut pentru a favoriza "pozitia verticala" a turbinelor. La ora actuală, acesta este cel mai avansat RB26 pe "partea caldă" a motorului.

HKS a folosit si un concept deja cunoscut în lumea tunerilor de motoare numit V-Cam. V-Cam e un ansamblu aftermarket fabricat de HKS care practic face un RB26 să aibă un fel de "Dual VVTi", astfel face motorul să funcționeze mai eficient si mai practic în condusul pe stradă, chiar si la un număr mare de cai putere.

Țelul acestui motor este unul foarte deosebit si interesant. Desi este un RB26 cu stroker la 2.8L care produce 600CP cu o plajă de putere masivă si cuplu în ture medii cu răspuns instant... HKS vrea ca acest RB să obțina un consum în oras de doar 5L/100KM! Ca si comparație, asta vine de cam 3 ori mai puțin față de majoritatea RB-urilor modificate.

Acest consum si performanță in acelasi timp va fi obținut prin admisia făcută la CNC si fibra de carbon care are două compartimente pe interior, asigurând un flux de aer perfect în cei 6 cilindrii ai motorului. Sistemul stock de clapete de acelerație individuale (ITB, individual throttle bodies) a fost scos în favoarea unei clapete de acelerație electronice Bosch de ultimă generatie.

Pe motor se mai află injectoare de 400cc/min, două pentru fiecare cilindru. Sistemul V-Cam reproiectat de la zero pentru această aplicație iesită din comun alterează axul cu came si pe evacuare, totul manageriat de un calculator nou de la HKS, a cincea generație de HKS F-Con Pro care implentează si un ID unic prin care te poți conecta la orice calculator HKS din lume, astfel fiind posibilă realizarea unei remapări de soft de la distanță fără Team Viewer, ceea ce face o treabă usoară tunerilor, eliminând deplasarea si contactul fizic cu autovehiculul în sine. Practic, tu poti să vorbesti cu tunerul la telefon, el îți spune să faci o probă cu ea, iar el încarcă un o mapare nouă wireless.


Desi e foarte interesant, HKS nu a spus când va fi gata acest motor si la ce preț se ridică un motor construit pentru 600CP si consum mediu de 5L/100KM.

HKS nu s-a oprit aici, au mai prezentat un RB care este un concept încă în stadiu printat 3D, după ce va fi gata în versiune finală, acesta va fi integral din fibră de carbon.



5. Greddy iese în evidență prezentând o Toyota Celica Supra A60

Greddy, sau Trust, cum se numeste în Japonia, a prezentat o Celica Supra reconditionață complet în colaborare cu Hiro Motors.

Sub capotă se afla un motor 1G-FE de 2.0 6 în linie, reconstruit de la zero.

Un exemplar simplu si contruit cu meticulozitate, cu jante in 3 spite numite Hiro V1-R.


6. R32-ul GTR de la Advan pilotat de Keiichi in JGTC se dă la licitație împreună cu un F40 din JGTC si GTR-ul R35 al lui Smokey Nagata

Cu un preț de pornire de $100.000 al licitației pentru Nissan-ul Skyline GT-R R32 pilotat de Keiichi in JGTC cu livery ADVAN, acesta într-un final s-a dat la licitația organizată de Bingo Auction (fosta BH Autcion) din cadrul TAS pe suma de $310.000! F40-ul si R35-ul lui Smokey Nagata încă nu s-au vândut, acestea pot fi vizualizate aici, impreună cu restul lotului de la licitație.


7. A fost o demonstrație de drift atât cu masini si piloți populari din D1GP, cât si cu noul Nissan 400Z!

Există mod mai bun de a prezenta o masina sport?


8. Daigo Saito a prezentat un Nissan Skyline Hakosuka de drift cu V8 de NASCAR

Daigo Saito e deja cunoscut foate bine pentru proiectele lui de drift foarte deosebite, de această data s-a prezentat la Tokyo Auto Salon cu un Skyline Hakosuka de 800 de cai putere dintr-un V8 de NASCAR fabricat de Dodge. Bodykitul este unul facut la comanda de Tra-Kyoto, dar totusi, dacă e de drift, de ce are cauciucuri slick?


9. Subaru a prezentat un concept de masină de curse electrică pentru viitorul motorsportului impreuna cu noul Subaru BRZ de GT300

Subaru STi E-RA este conceptul de 1073 cai putere care va fi testat pe Nurburgring în 2023, cu țelul de a scoate un timp de 6 minute si 40 de secunde. Nu sunt foarte multe informații despre acest concept, desi pare că Subaru vrea să reintre în motorsport puternic.




10. Manabu "Max" Orido a fost prezent la standul seriei de manga MF Ghost cu o Toyota GR86

MF Ghost este o serie de benzi desenate japoneze scrisă de acelasi autor care a făcut Initial D, MF Ghost este predominat de masini noi si are câteva referințe la Initial D. Este pentru prima dată când o bandă desenată are un stand la Tokyo Auto Salon, iar prezența pilotului Max Orido este si ea o realizare pentru producția MF Ghost, desi să nu uităm că Keiichi Tsuchiya a fost supervizor tehnic la Initial D!


11. Mazda Cosmo cu 6 rotoare

Anniversary Racing Factory, un atelier specializat pe motoare rotative din orasul Tokorozawa, a prezentat noul lor proiect, o Mazda Cosmo cu 3 motoare 13B practic unite împreună. Motorul are aproximativ un metru lungime si dezvoltă 1000 de cai putere din... 3 x 1.3L deci un motor de 3.9L.

Admisia este facută de TWM si inițial a fost proiectat pentru un motor boxer în 6 cilindri de Porsche, iar galeria de evacuare este una custom de Anniversary Racing Factory cu o tobă finală de RE Amemiya. Cutia de viteze este una secvențiala dog-leg în 5 trepte si un diferențial autoblocant cu ambreiaje de tip 2-WAY de la OS Giken.

Dacă vrei sa stii mai mult despre Anniversary Racing Factory si acest proiect iți recomand videoclipul de la Noriyaro despre aceasta Mazda Cosmo.


12. TOM'S Subaru BRZ turbo de 300 de cai

TOM'S este o echipă de curse susținută de Toyota si Lexus. Numele înseamnă Tachi Oiwa Motor Sport. Sediul lor central este situat în Tokyo, Japonia. În prezent, ei sunt foarte implicați cu Super GT, Super Formula si Super Formula Lights. TOM'S creează piese de schimb pentru vehiculele actuale Toyota si si-au creat, de asemenea, propria ediție specială a anumitor modele Lexus actuale.

Acestia au prezentat la Salonul Auto de la Tokyo kitul lor turbo pentru motorul boxer de 2.4L de pe Toyota GR86 împreună cu un nou bodykit.


13. Nissan Figaro de time attack cu motor de Honda S2000

Produs de RFY (Racing Factory Yamamoto) din prefectura Hyogo, un magazin profesionist specializat în producția de elemente aerodinamice, modificarea si prepararea de masini de curse pentru Honda NSX si S2000, acestia s-au decis să încerce o platformă total diferită față de ceea ce vezi deobicei la time attack.

Potrivit lui Katsuya Yamamoto, proprietarul firmei Racing Factory Yamamoto, acesta s-a întrebat dacă ar fi posibil să modifice Figaro-ul său (cu motorul spart de el în trecut) folosind motorul si trenul de rulare de Honda S2000. Prin urmare, a refăcut cadrul si a pus corpul lui Figaro pe el. A decis să aranjeze caroseria ca pe o masina GT în loc să o păstreze autentică la aspect. A fabricat niste aripi evazate față si spate, spoilere, splittere etc. în stilul său preferat, time attack.

Motorul S2000 si trenul de rulare a fost scurtat din cardan pentru a se potrivi cu ampatamentul lui Figaro. Suspensia este chiar un sistem de tip "pushrod", exact ca la o masină de Formula 1!


"Nu numai că arată bine, ci este o masină pe care te poți bucura de conducerea pe circuit."


14. Smokey Nagata anunță o colaborare Top Secret x OZ Racing Wheels!

A venit si momentul ca Top Secret să scoata jante, bine, nu tocmai ei, ci OZ Racing. Jantele vin în specificațiile cerute de Smokey Nagata, anume diametre, lațimi, offeseturi si prinderi ca să faciliteze atât caroseria stock de GT-R (R32, R33, R34, R35) cât si cele cu widebody Top Secret!

Nu e prima dată când Top Secret colaborează cu OZ Racing, acestia au mai scos în 2015 o versiune a modelului "Superforgiata" cu dimensiuni pentru Skyline R35 pe "20. În trecut, Top Secret a mai colaborat cu Rays Engineering, dar era doar sub forma unei nuanțe de auriu pe câteva modele populare de jante de la Rays cum ar fi TE37, CE28, GT-C si GT-F.


15. Veilside revine cu o Toyota Supra A90 widebody!

Bodykitul intitulat VeilSide VFS90R este format din o bară față refăcută de la zero, integrată cu un splitter, o capotă cu două guri de aerisire, aripi evazate față, praguri, niste aripi masive pe spate, o bară spate lățită si ca să faciliteze aripile mentionațe anterior si un "ducktail spoiler".


16. Varis x Garage G-Force GR Yaris

Pilotul Nobuteru Taniguchi a lucrat îndeaproape cu G-Force si Varis pentru a dezvolta masina de bază si pentru a realiza un tur impresionant de 58 de secunde în jurul circuitului Tsukuba anul trecut.

Ceea ce vedeți aici este a doua evoluție a acelei masini. Varis a fabricat aripile semnificativ mai largi pentru a ajuta la găzduirea unui combo mai mare de roți si anvelope si, împreună cu asta, difuzoare din fibră de carbon față si spate pentru a lega întregul pachet.

Varis intenționează să vândă publicului acest kit aerodinamic, dar doar cinci kituri complete vor avea fibră de carbon cu evazarea aripilor mai mare.

Acum că aspectul exterior al masinii a fost finalizat, depinde de Garage G-Force si Taniguchi să împingă performanța si mai departe. Să vedem oare o tură de 57 de secunde la Tsukuba în acest an?


17. Toyota JR Yaris

Aceasta este Toyota iQ (răspunsul Japoniei la Smart Fortwo) care a fost transformată pentru a arăta ca hothatch-ul turbo cu 3 cilindri pe care toată lumea îl iubeste.

Dar are de fapt un cilindru suplimentar (si e aspirată), regândind în acelasi timp distribuția greutății. În spate se află un motor Kawasaki Ninja ZX-14R 1.4L cu 4 cilindri, care are aproape 200 CP si 11.000 rpm. Si uită-te la modul de evacuare cu amortizoarele care trec drept prin parțile laterale ale masinii!

Această masină nebuna a fost construită de studenți de la Institutul de Tehnologie Auto Saitama, ceea ce explică într-un fel natura sa ciudată.

În interior veți găsi bordul de motocicletă Kawasaki si schimbătorul de viteze care acționează transmisia secvențiala de motocicletă (prima în sus, apoi trageți inapoi pentru N, 2, 3 etc.). Între timp, maneta de ambreiaj este acționată de a treia pedală ca la o masină normală.


18. RAV4 cu aspect de Chevy Blazer

Tunerul japonez Mitsuoka, cunoscut pentru designurile si ideile de adaptare a masinilor într-o metodă deosebită, acum anunță un bodykit pentru Toyota RAV4 care face ca masina să arate ca un SUV vechi american!

Numit Mitsuoka Buddy, anunțat încă de pe la finalul lui 2020, începe de la un pret de 47.000€, iar cu toate opționalele poate ajunge la 57.000€ pentru un "Buddy full".

Recent, au inceput să preia si comenzi internaționale si au in plan sa vândă 150 de exemplare în acest an, ceea ce este un numar impresionant pentru o companie asa mica ca Mitsuoka.


19. Vertex prezintă două versiuni de bodykituri pe o singură masină!

Compania T&E care produce bodykiturile de la Vertex s-a prezentat la Tokyo Auto Salon cu masina proprietarului firmei, un Lexus RC F de drift, împreună cu noul GR86 total asimetric!

Pe partea stângă a masinii avem widebodykit-ul "Vertex Edge" cu aripi evazate în față si in spate de 7.5cm.

Bodykiturile de la Vertex sunt împarțite în 3 nume:

Lang - un bodykit care dă aspectul unei masini de curse

Ridge - un widebody mai de show, nu tocmai funcțional

Edge - un widebody care, la fel ca Lang, oferă aspectul unei masini de curse doar că mult mai agresiv, diferența dintre Lang si Edge fiind faptul că Edge este cel widebody.

Jantele sunt Rays Gram Lights 57FXZ "19 cu 10.5 inch lațime, anvelope Advan Neova AD09 245/35R19. Iar prinderea OEM de 5x100 a fost schimbată printr-o flansa de adaptare la 5x114.3.

Pe partea dreaptă a masinii, avem bodykitul mai "blând", care doar adaugă niste lip-uri si un mic element la arcada din spate. (oglinda de pe centru are ca rol ca tu să stai într-o poziție astfel încât să vezi masina completă)

Ambele versiuni vin în varianta din fibră de sticlă sau fibră de carbon.

Aveți mai jos clip cu livestreamul lui Noriyaro unde se înțelege mai bine iluzia cu oglinda.


20. Honda NSX Legavelo By ARTA

Celebra echipă de curse japoneză ARTA introduce o Honda NSX revizuită, care transformă aspectul vehiculului si adaugă un aspect de evacuare "quad" cu o tentă de Pagani Zonda. Compania numeste creația "Legavelo", iar prețul cerut este de 25,3 milioane de yeni (201.000€) si se vor produce doar 5 exemplare.

ARTA foloseste fibră de carbon pentru 65% din exteriorul lui Legavelo. Elementele revizuite includ o nouă bară față cu orificii de admisie mai mari si o capotă cu multe orificii de ventilație.

Porțiunea din spate a caroseriei capătă, de asemenea, un aspect mai unghiular, incluzând aripile si orificiul de admisie în ele. Dispunerea de evacuare quad într-o orientare pătrată este sub bara de protecție.

ARTA adaugă, de asemenea, panouri din fibră de carbon în interior. Compania acoperă scaunele, volanul si panourile usilor în Alcantara.

Compania nu menționează nicio modificare la motor, desi acel V6 twin-turbo de 3,5 litri cu trei motoare electrice care ofera o putere totala de 573 de cai putere (427 de kilowati) ar merita si el un upgrade având în vedere aspectul mai agresiv al acestui NSX Legavelo.



21. Nissan 400Z GT500

Nu numai că Nissan a dezvăluit recent 400Z-ul în versiunea finală, dar a si prezentat pentru prima dată într-un loc public versiunea Super GT a masinii. Asa este, GT-R nu mai este in GT500 – bun venit 400Z!

Se simte din nou ca în 2004, când masinile din Super GT R34 GT-R (cu VQ30) au fost eclipsate de 350Z (Z33) timp de cațiva ani, în timp ce Carlos Ghosn era ocupat să salveze Nissan si să se asigure ca Mizuno-san are suficient timp si buget pentru a realiza R35 o realitate.

Mă întreb dacă un GT-R va înlocui din nou Z-ul în Super GT câțiva ani mai târziu?



22. Studie AG BMW M4 G82

Există două modalități principale de a îmbunătăți aspectul noului BMW M4. Prima este să eliminati în întregime grilele controversate ale "rinichilor", iar a doua modalitate este să le lăsați neatinse, dar să vă distrageți atenția cu diverse alte upgrade-uri exterioare - exact asta face acest M4.

Creat de Studie AG si dezvăluit la Salonul Auto de la Tokyo, acest M4 a suferit o serie de modificări atât la exterior, cât si la interior, care îl fac cu adevărat să iasă în evidență.

Primul lucru care iese cu adevărat în evidență este exteriorul portocaliu stralucitor, desi nu este clar dacă este un wrap sau a fost vopsit în această culoare. Oricum ar fi cazul, culoarea ne aminteste de portocaliul făcut celebru de BMW M3 GTS din generatia E92 si va atrage atenția de la grilajele de culoare negru lucios.

În alta parte, Studie AG a echipat masina cu un set de jante aftermarket Advan GT cu cinci spițe care se potrivesc frumos masinii sport germane. Pe exterior au fost aplicate diverse dungi negre, în timp ce în spate se găseste un spoiler care poate fi ajustat pentru a-si schimba unghiul de atac.

Interiorul a suferit chiar mai multe modificări decat exteriorul: scaunele Recaro PRO Racer RMS uimitoare făcute custom cu spătar portocaliu și căptuseală din piele neagra. Masina are, de asemenea, hamuri atât pentru sofer, cât si pentru pasager si a fost echipată cu covorase în carouri, tipic masinilor japoneze, în portocaliu si negru. M4 are, de asemenea, un short shifter Studie AG, în spate rolul banchetei a fost ruinat de un rollbar asortat cu interiorul.

Aveți mai jos clipul cu pregătirea ei pentru Tokyo Auto Salon, dacă vă plac BMW-urile si sunteți curiosi cum modifică japonezii marca bavareză vă recomand să aruncați un ochi pe proiectele din trecut ale baieților de la Studie.


23. Crewch R34 GT-R cu cutie de R35

Lumea continuă să aducă modificări originale la GT-R, iar prin „GT-R” mă refer la masinile cu motor RB26, nu la R35. HKS ascundea câteva surprize draguțe cu două motoare de afisare, dar Crewch a prezentat acest nebănuit R34 negru.

Motorul RB28 de 700 CP, complet refăcut, a fost cuplat la transmisia cu ambreiaj dublu de R35, pe care o puteti vedea mai jos, trecând prin podea. Pentru ca totul să funcționeze, un standalone MoTeC este conectat la ECU R35 si se pare ca totul funcționează fără probleme, cu padelele de schimbare incluse. Practic, este ceea ce Smokey Nagata de la Top Secret a făcut cu un R32 GT-R de ani în urmă, doar că fără motorul de R35.

Crewch a avut la stand, de asemenea, un KPGC10 Kenmeri GT-R original si complet OEM - adevărată afacere, nu o replică. Aceste masini vor atinge în curând pragul de 1 milion de dolari!


24. Liberty Walk Aventador SVJ Carbon Fiber Body

Găzduit într-un stand înalt, închis cu un gard, care părea inspirat de o arenă de lupte, vedeta display-ului brandului Liberty Walk, cunoscut la nivel internațional, a fost un Lamborghini Aventador SVJ gri închis. Iar personalizarea nu a avut nimic de-a face cu motorul sau V12 de 770 CP, care de altfel este modul în care masina vine din fabrică.

Probabil una dintre cele mai extreme masini personalizate de la TAS de anul acesta, pretenția de faimă a acestui Aventador SVJ este ca este acoperit cu un kit de caroserie complet nou realizat din "dry carbon". Aratând ca un Batmobil modern, inginerii Liberty Walk au îndepartat caroseria masinii, au realizat matrițe pentru fiecare panou si apoi au înlocuit părțile standard ale caroseriei cu piese usoare din fibră de carbon nou create.

Si costul acestei masini? Potrivit unui purtător de cuvant, dacă luați un SVJ complet echipat, care costă în jur de $700.000 USD, si adăugați prețul pentru caroseria completă din fibra de carbon uscată (care este mai scumpă decat fibra de carbon umedă) de puțin peste $200.000 si apoi adaugați cateva opțiuni suplimentare, veți ajunge la un pret total de puțin peste 1 milion de dolari. Având în vedere calitatea lucrărilor, nu am fost surprins să aud că Liberty Walk are clienți in SUA, Europa si Brazilia. Specialistul în bodykituri pentru supercaruri Wataru Kato spune că va produce în jur de 20 dintre aceste bodykituri si aproape jumătate au fost deja vândute!!!


25. RE Amemiya

Unul dintre eroii veterani ai Salonului Auto de la Tokyo este legendarul tuner de motor rotativ RE Amemiya. Acesti tipi modifică în mod normal RX-7 si RX-8-uri cu motor rotativ, dar anul acesta, punctul culminant al standului lor a fost un Ferrari Testarossa gri, cu un bodykit care îi schimbă total aspectul. Acesta este propulsat de un motor rotativ cu 4 rotoare, care, de altfel, este acelasi număr de rotoare care a alimentat masina de curse Mazda 787B la victorie în cursa de 24 de ore de la Le Mans din 1991.

Stopurile sunt de pe Ferrari F430, iar spatele este inspirat din Saleen S7.

Lângă ea era o Mazda Miata NC cu motor rotativ si un bodykit complet RE Amemiya care îi schimbă aspectul drastic.


26. URAS prezintă un bodykit pentru R34 Sedan

URAS e cel mai mare producător de bodykituri pentru R34 coupe si sedan, fondatorul Ken Nomura (cunoscut si ca Nomuken) era si înca este un drifter foarte cunoscut pentru faptul că se dadea cu un R34 GTT in 4 usi modificat de Blitz si deasemenea acesta are cea mai longevivă cariera în D1GP si D1SL, unde a participat încă de la începutul campionatului când a fost înființat în anul 2000.

Bodykitul se numeste "URAS Superwide" si a fost prezentat pentru un R34 sedan vopsit în o culoare Nismo aparută recent care se gaseste OEM pe GT-R R35.

Aripile sunt inspirate puțin din cele de pe R34 GT-R Z Tune.

Jantele sunt Rays 21C si sunt un model nou, care e inspirat dintr-un model din anii 2000 numit "GT-C".


27. Un bodykit pentru 350Z si 370Z inspirat din RWB - Neo Project Bellus Mare

Baietii de la Bellus Mare au extins lățimea masinilor Z în ultimii câțiva ani si au adus două versiuni până la TAS în acel weekend - unul rosu si celălalt albastru, se leagă frumos cu lansarea a noului film Matrix.

Neo Project a fost inființat inițial de tatăl fraților, un fost drifter cu Nissan Silvia din anii '90. În timp ce Mouri-san înca urmăreste cu atenție procedurile de la atelier, băieții lui au preluat conducerea de zi cu zi a Neo Project si sunt împreună responsabili pentru linia de bodykit BellusMare pentru 350Z.

Fratele mai mic, Seiya-san, calcă pe urmele tatălui său si va concura în evenimente de drift începând cu acest an. Cu toate acestea, Tatsuya-san îsi urmăreste visul din copilărie de a crea cele mai nebune si mai late masini Z de acolo, inspirându-se de la IMSA 240Z care a concurat în Statele Unite in anii '70.

Si sunt într-adevăr inspiratoare: culorile strălucitoare, evazările caroseriei foarte largi si combinațiile roți/anvelope si cu putere dublă față de cât veneau stock.


Fun fact: numele BellusMare este de fapt codul de culoare al vopselei primului S15 Silvia al lui Tatsuya.


În timp ce Z-urile arată cu siguranță bine asa joase si late, să arate bine cu siguranță nu este scopul aici. Tatsuya-san a spus că se pune accentul pe viteza si agilitatea pe circuit.

Jantele au lățime de 12 inch pe față, iar pe spate sunt de 13 inch!


Dacă ai ajuns până aici sincer sunt impresionat, asta e cel mai lung articol scris de mine vreodata. Este genul de articol care la începutul blogului nu puteam să îl realizez deoarece Facebook nu mă lăsa să transmit liber o informație cum trebuie aranjând poze si videoclipuri în relatie cu textul, iar Instagram îmi impunea o limită de caractere. Sper că ți-a plăcut să citesti articolul acesta la fel de mult cât mi-a placut mie să îl scriu si să adun toate materialele pentru realizarea lui, nu m-am mai simțit asa "in detaliu" de când am scris articolul cu povestea despre acel Nissan Silvia S14 care a fost in Romania de la 326POWER care a ajuns cum a ajuns. (click aici pentru articol)

Mulțumesc că citiți blogul si ați susținut blogul prin merch sau pur si simplu dând mai departe vestea despre blog, fără voi nu exista un website unde să scriu toate lucrurile astea aici si să fie usor de găsit printr-o simplă cautare pe Google! :)


Nu uita ca ne găsiți pe Facebook, Instagram,serverul de Discord, iar mai nou si pe TikTok, unde vă invit să dați un follow deoarece ne-am decis postăm acolo mai multe videoclipuri cu masini japoneze de la noi din țară, dar si despre cultura auto JDM, inclusiv segmente extrase de pe DVD-uri vechi!

bottom of page