top of page
  • Tudor Triponescu

Trackday pe zapada: Ce am invatat weekendul acesta la Prejmer Raceway

Au trecut aproximativ 3 ani de cand s-a tinut un trackday pe zapada in Romania si desi vremea trebuia sa fie putin mai prietenoasa am acceptat provocarea si ne-am aventurat pe circuitul situat in apropiere de Brasov, iata ce am vazut la unul dintre cele mai rare evenimente pe circuit din tara.

Cand vine vorba de dat pe circuit majoritatea au impresia ca ai nevoie de un buget foarte mare pentru asa ceva, iar unii vor fi in dubiu daca taxa de participare pentru cateva sesiuni pe circuit se merita cu adevarat.

Nu este cazul si aici, deoarece circuitul de la Prejmer este deja cunoscut de mai bine de 5 ani pentru trackday-urile cu costuri reduse, iar circuitul fiind la baza unul de kart face ca traseul sa fie fun chiar si cu o masina cu putina putere iar proprietarii de Civic si MX5 din Romania sunt mari fani al traseului.

Prejmer Raceway a fost conceput ca un traseu dedicat pilotilor amatori sau profesionisti si le ofera acestora posibilitatea de a se da pe circuit la un cost redus atat cu masina personala, cat si cu kartul, totul la cele mai ridicate standarde de siguranta.

Circuitul a fost proiectat cu respectarea tuturor normelor Federatiei Internationale de Automobilism (FIA) si se afla în apropierea Brasovului, pe DN11 la km 16,2, pe un teren de 17 hectare. Circuitul de karting are o lungime de 1.2 km cu latime intre 8 si 10m iar cea mai lunga linie dreapta este de 170m. Circuitul are 15 viraje, 7 stânga si 8 dreapta.

Pregatirea si inscrierea pentru trackday la Prejmer a fost destul de simpla, asta ne-a impins sa mergem toti din grupul nostru de prieteni cu masinile functionale.

Am primit foarte multe intrebari legate de ce fel de masini pot participa si costurile pentru a te da la un astfel de trackday. Pentru a participa ai nevoie de o casca care poate sa te coste de la 100-300 de lei una de secondhand de moto sau mtb iar o casca noua Sparco special pentru masini doar cu viziera te va costa in jur de 500 de lei. Evident, exista si posibilitatea de a inchiria o casca de la circuit.

Pe langa casca o sa mai ai nevoie de un extinctor la indemana, daca nu ai deja unul in masina si ai uitat total de el poti sa iti iei unul dintr-o benzinarie, doar asigura-te ca este in termen de valabilitate si ca este usor de accesat atunci cand se incing lucrurile.

Nu trebuie sa ai masina modificata desi un set de cauciucuri bune si niste placute de frana ajuta enorm mai ales pentru primul tau trackday. Nu te gandi ca ai nevoie de un set de semislickuri sau un set de placute de frane, circuitul de la Prejmer nu pune asa mult stres pe frane si anvelope cum e Motorpark sau Transilvania Motor Ring, iar la inceput este important sa te acomodezi cu circuitul si reperele de franare.

Daca planuiesti sa mergi la circuit in viitorul apropiat si nu ai foarte multa experienta la volan sau vrei sa incerci cum este sa mergi la circuit sfatul nostru e sa incepi pe Prejmer, fiind un circuit pe care se organizeaza trackdayuri frecvente si este deja cunoscut pentru costurile reduse pentru o experienta pe circuit.

Dupa ce devii comfortabil ai putea sa mergi la Motorpark, situat langa localitatea Adancata din judetul Ialomita, unde vei avea o experienta pe circuit la viteza mai mare dar cu norme de siguranta si destul loc de iesit in decor ca la Prejmer. Transilvania Motor Ring ar fi indicat sa il incerci ultimul, fiind un circuit pe deal cu diferente mari de nivel, curbe cu vizibilitate mai redusa si foarte putin loc de iesit in decor.

In traditia evenimentelor trecute am facut un mini pre-meet cu o seara inainte de trackday cum facem deobicei, asa ca ne-am decis sa mergem la parcarea acoperita a Kaufland-ului din cartierul Tractorul din Brasov.

Masinile participantilor au fost destul de variate, in principal masini japoneze de la Civicuri si MX5-uri la Evo-ul 9 a lui Vali Porcisteanu si GR Yaris, urmate de BMW-uri si cateva hatchbackuri frantuzesti.

In a doua jumatate a zilei Tobias a venit cu ideea sa facem un vlog, majoritatea deja aveau filmari de pe circuit asa ca ne-am decis sa adunam tot ce am filmat in ziua de Sambata a trackdayului si sa le editam.

Cei ce urmaresc Table Japoneze de mult timp stiu ca am mai adus in discutie ideea de un canal de Youtube inca de prin 2020 dar de fiecare data cand deschideam subiectul trageam concluzia ca pur si simplu nu am avea destule surse de continut cat sa facem doua videoclipuri pe luna, ulterior cu timpul ne-am schimbat parerea si am consideram ca acum ar fi momentul oportun sa ne apucam si de un canal de Youtube acum ca putem sa mergem la evenimente cum a fost acest trackday plus multe alte update-uri legate de viitoarele noastre evenimente Table Japoneze si update-uri la masinile din echipa noastra, avem mult continut in plan deci va recomand sa stati aproape.

Urmatorul eveniment la Prejmer va fi pe 18-19 Martie, iar prima zi va fi un trackday urmat de a doua zi unde va lua loc prima etapa de Hotlap Challenge, o competitie cronometrata cu premii si clase special concepute ca astfel incat concurentii sa fie pusi in grupe cu masini cu performante asemanatoare. Daca vrei sa participi gasesti toate detaliile aici, iar inscrierile au inceput deja.


Credit foto: Valentin Tobias (@tobigrafia) , Teodor Bogdan (@teobog) , Bogdan Obaciu (@_obac_)

bottom of page