top of page
  • Tudor Triponescu

Singurul Impreza de drift cu 1JZ din Romania!

A venit timpul sa va prezentam in premiera un swap pe blog si am ales unul dintre cele mai indraznete din tara.

Swapurile de motor sunt probabil una dintre cele mai interesante si solicitante modificari pe care le poti face unei masini si desi nu exista o istorie predefinita de unde au inceput si cum au devenit populare putem totusi sa ne gandim la primele swapuri pe masini japoneze care au fost facute vreodata si ar fi imposibil sa mentionam swapul facut de Smokey Nagata pe Toyota Supra cu RB26 provenit de pe un Nissan Skyline, proiect care a fost rapid urmat de alta Toyota Supra cu motor V12 de pe Toyota Century, aceeasi Supra cu V12 cu care a castigat premiu la Salonul Auto de la Tokyo, reusita care a evoluat in cateva sketchuri amuzante facute in DVD-urile Video Option cu Smokey vorbind si aratand premiul de fiecare data cand are ocazia, si da, sunt masini diferite iar acum ambele masini au ajuns in America dupa ce au fost scoase la licitatie.

Swapurile de JZ sau RB au aparut destul de tarziu inafara Japoniei. Europa si America nu au primit vreodata intr-o masina motorul 1JZ si nici un motor din familia RB. In schimb europenii si americanii au primit 2JZ-ul, acesta fiind prezent in varianta aspirata pe Lexus (GS300, IS300, SC300) dar si pe Toyota Supra, in ambele variante cu turbo si aspirat. Este important de mentionat ca in zilele de azi un motor se putea lua doar de pe o masina care a fost dezmembrata din diferite motive, de obicei masini clasificate ca dauna totala fie prin accidente sau, in cazul Americanilor, masini care au fost inundate. Astfel, ca sa ajungi in posesia unui motor de genul trebuia sa ai ceva noroc sau sa cunosti pe cine trebuie.

Ulterior au aparut ateliere si magazine online dedicate swap-urilor, care s-au specializat in luarea de motoare din parcurile de dezemembrari atat locale cat si direct din Japonia, deoarece anumite motoare au venit doar pentru piata din Japonia, cum ar fi RB-urile mentionate anterior sau 3S-GE BEAMS de la Toyota.

Marcile auto s-au prins rapid ca exista si o piata de swap in zilele de azi si au facut sa fie mult mai simplu sa faci rost de un motor nou pentru un swap, marciile auto punand la dispozitie motorul sub forma de "crate engine" astfel putand sa comanzi un motor complet, sau doar blocul, direct de la producator. Printre motoarele pe care le poti comanda de noi se numara chiar si motorele de pe penultimul Civic Type R si suprinzator si GR Yaris, care la inceput era destul de dificil de comandat, fiind nevoie de comanda printr-un dealer auto autorizat Toyota dar se pare ca acum il poti comanda direct online din Anglia, cat si V8-urile americane de la Chevrolet, Dodge si Ford.

Iar daca esti in cautarea unui motor de nou de pe Skyline GTR, afla ca Nismo iti poate vinde un RB26, iar Tomei poate sa iti vanda motoare precum RB26, 2JZ sau SR20 deja modificate.

Astazi vorbim despre swapul de 1JZ-GTE VVTI pe STI-ul lui Madalin care este inca in desfasurare, sa va aratam in ce consta un swap si ca un swap de acest fel nu se face asa usor. Pasiunea lui a inceput de mic cu povestea clasica a clipurilor pe Youtube cu Toyote Supra de 1000 de cai putere si ulterior a fost urmata de descoperirea masinilor de drift precum S13/S14/S15 si a jantelor Rays TE37 si uite asa visul de a avea o masina japoneza a luat nastere.

Subaru a ajuns la Madalin dupa ce a vandut prima lui masina, un Renault Megane RS265 Cup Edition, o masina iubita de familia lui, dar nu si de el pentru ca nu prea exista o gama de piese aftermarket asa ca intr-o zi s-a hotarat sa puna RS-ul la vanzare si asa a ajuns sa fie proprietarul unui Subaru Impreza WRX STI din 2004 cunoscut si sub numele "Blobeye".


Masina a venit de fabrica cu motorul boxer turbo de 2.0L "EJ20" si dezvolta o putere de 265cp. Ulterior masina a primit un traseu de evacuare si downpipe pe 76mm, un cold air intake cu filtru relocat in bara in locul proiectoarelor de ceata si o suspensie Greddy Type S cu compensatoare de gaz externe.

Masina a ramas stock pana cand motorul boxer a decis sa bata deoarece cuzinetul de biela se uzase, atunci Madalin a decis ca vrea sa isi realizeze un vis pe care il avea de mic si anume sa faca swap cu un motor JZ, fie 1JZ sau 2JZ si a inceput sa caute pe internet daca cineva a mai facut acest swap si cu ce probleme s-a confruntat.


A vazut cateva proiecte in America cu 2JZ si a aflat ca problema principala cu care se confrunata lumea era ca nu incapea sub capota, motorul fiind prea inalt avand o cursa cilindrica mai mare, asa ca a optat sa se uite dupa un motor mai mic si a gasit un 1JZ-GTE VVTI de pe o Toyota Chaser JZX100, adica motorizare de 2.5L 6 pistoane in linie, turbo cu 280cp limitati din fabrica conform Gentlemen Agreement.

Madalin apoi s-a apucat sa dezmembreze si sa vanda piesele de pe Subaru de care stia ca nu mai are nevoie, asa a ajuns sa achizitioneze motorul si sa inceapa tot sa prinda contur.


Intrarile si iesirile radiatorului au fost modificate special pentru compartimentul motor acum inghesuit de swapul la 1JZ.

Instalatia electrica este una dedicata de la Ecumaster cablata de la zero si desi a fost o investitie mare este cheia principala de a te feri de probleme si a proteja motorul datorita functiilor de protectie si autocorectie, precum si adaugarea functiilor generice de launch si antilag.

In rest motorul este stock momentan deoarece Madalin vrea sa faca o proba a masinii si sa vada cum merge, deci nu va avea o putere prea mare peste cei 280 de cai putere.


Pe viitor Madalin are in plan o turbina Garrett GT3582R de a doua generatie, biele forjate Brian Crower, pistoane forjate Tomei sau JE, axe cu gradatie de 272 Brian Crower, arcuri duble la tacheti pentru ca motorul sa atinga turatii mai mari, injectoare de minim 1000cc, rollcage si eventual un set de jante Rays TE37, iar poate cand masina va fi strict de show si Madalin se va plictisi de ea va inlocui suspensia Greddy cu una pneumatica.

Subaru Impreza WRX STI (Blobeye)- 1JZ-GTE VVTI 6 cilindri 2.5L

Motor: Turbina K64 Performance GT30, galerie evacuare cu flansa T3 dedicata motorului, evacuarea straight-pipe 76mm, radiator Turboworks adaptat pentru 1JZ, intercooler Mishimoto, modina filtru de ulei si radiator de ulei, Ecumaster EMU Black


Tren de rulare: short shifter, kit adaptare cutie PMC Motorsport, flansa adaptoare cutie GS539DZ provenita de pe BMW 530d e39 (5 trepte), volanta adaptoare, ambreaj stage 1 650nm


Sasiu/Frane: suspensie Greddy Type S, frana de mana hidraulica cu pompa OBP


Jante/Anvelope: jante Japan Racing JR3 18x9 cu anvelope Nankang NS2R 245/40R18


Interior: volan Racing Nick


Exterior: bodykit OEM STI

Întrebări de la Q&A - Instagram proprietar: @madalin.pascu


Ce te-a facut sa faci conversia la tractiune spate? De ce nu ai ramas la 4x4?

Dorinta de a face conversia a aparut pe la 14 ani cand visam de mic sa am un motor JZ pe o masina cu tractiune spate si doar am nimerit sa fie Subaru.


De ce ai preferat JZ in loc de alte motoare asemanatoare?

Am vrut un motor japonez pe platforma japoneza puteam sa fac ceva mai comun cum ar fi un motor de M3 E36/E46.


Cat ar costa un swap ca acesta?

Swapul cu tot cu masina ar costa in jur de 35.000€


Ce planetare, cardan si diferential folosesti?

Folosesc piesele OEM de Subaru.


Cati cai vrei sa scoti pe viitor cu 1JZ-ul?

Obiectivul meu este de 650-700CP dar cu internele forjate acum e ok 400-450CP.


La ce competitii ai vrea sa te dai cu masina?

As vrea sa ma dau la RoDrift la clasa Street macar odata.


Care e masina ta preferata?

Masina mea de suflet este Ferrari F40.

bottom of page