top of page
  • Tudor Triponescu

Batalia Tunerilor


De fiecare data cand aparea o masina cu foarte mult potential cum ar fi Skyline mai multi tuneri precum HKS,Blitz,Amuse,Trust (cunoscut sub numele GReddy inafara Japoniei) sau Mines cumparau un exemplar strict pentru a developa si a face research despre sasiu si sa realizeze un democar care va fi prezent la urmatorul Salon Auto de la Tokyo reprezentand imaginea si investitiile recente al acelui brand.


Emisiuni pe VHS sau DVD ca “Best Motoring” invitau aceste branduri cu masinile lor proaspat modificate si le puneau intr-o cursa pe Tsukuba. Pilotii erau cei de top ai Japoniei printre care Keiichi Tsuchiya,Nobuteru Taniguchi si Manabu Orido dar si alti campioni din JGTC si JTCC. Ca un fel de batalie a tunerilor acest concept a luat amploare inca din anii ‘80 iar aceste curse inca se tin cand apare o masina noua si demna de tratamentele inginerilor acelor branduri.


Foarte multi bani mergeau in realizarea pieselor de tip “bolt on” sau “plug and play” pentru aceste platforme si masinile ajungeau sa fie de chiar si 3 ori mai puternice decat stock.

La batalia pentru R34 GTR a castigat Mine's cu cel mai puternic R34 din Japonia dar si cel mai greu de controlat.


Masinile erau totusi legale pe strada si inmatriculate.


Apoi la R35 GTR a castigat Smokey Nagata cu al sau GTR de la firma lui Top Secret,pe atunci nu era cunoscut nici el nici brandul iar genul asta de batalie a aratat ca un fost inginer Toyota care apoi s-a transferat la Trust (GReddy) poate sa isi deschida un “tuning shop” modest si sa developeze o masina de circuit care poate bate chiar si gigantul in aceasta industrie HKS,un brand care odata a facut de la 0 un monopost de Formula 1 dar nu au participat cu el din cauza costurilor ridicate de a avea o echipa de F1 iar acum,ca inca un fun fact despre HKS, detine recordul pentru cel mai mic timp pe Tsukuba cu un GT86 turbo.

Comments


bottom of page