top of page
  • Tudor Triponescu

Bugatti a proiectat o mașină sport pentru Suzuki

Bugatti este în prezent marca emblematică a Grupului Volkswagen, totuși gigantul auto german nu este responsabil pentru revigorarea mărcii franceze, care inițial a încetat să producă mașini în 1952. Această onoare îi revine antreprenorului italian Romano Artioli, care a înființat Bugatti Automobili în 1987 și a oferit lumii supermașina cunoscută sub numele de EB110. Pe lângă EB110, Bugatti Automobili a dezvăluit un sedan de lux numit EB112, dar mașina nu a intrat niciodată în producție.


Ceea ce mulți nu știu este că Artioli și echipa sa de la Bugatti Automobili au proiectat și alte mașini, dintre care una era o mașină keicar sport pentru Suzuki!

Motor.es, un blog auto spaniol, a reușit să dezgroape câteva dintre schițele originale ale mașinii și să adune câteva informații de la Artioli. Se pare că Artioli, care era și importatorul oficial de Suzuki pentru piața italiană, a vrut să introducă Suzuki Cappuccino în Europa, dar micuța mașină de categorie „Kei Car” nu a putut îndeplini standardele locale de siguranță. (click aici pentru articolul sursa, o sa ai nevoie de niste Google Translate, asta daca nu esti un vorbitor fluent de "espagñol")

Artioli, ca studiu de design, a determinat echipa Bugatti Automobili să creeze un nou Cappuccino care ar putea fi vândut atât în ​​Europa, cât și în Japonia. Asta se întâmpla în 1992, când Mazda MX-5 Miata era pe piață doar de câțiva ani.

Numele de cod al proiectului era Espresso și urma să fie o mașină sport cu motor central, cu un acoperiș în formă de T. (t-top roof) Mașina urma să aibă dimensiuni similare cu Cappuccino și chiar să împartă motorul său minuscul cu 3 cilindri de 0.7 litri.

Din păcate, proiectul a fost anulat și Bugatti Automobili a intrat în faliment doar trei ani mai târziu. Totuși, spiritul Espresso-ului nu a murit odată cu dispariția Bugatti Automobili. Artioli a achiziționat în 1993 Lotus și primul model lansat sub supravegherea lui a fost Elise, o mașină foarte asemănătoare Espresso-ului.

Nu uita ca ne găsiți pe Facebook, Instagram,serverul de Discord, iar mai nou si pe TikTok, unde vă invit să dați un follow deoarece ne-am decis postăm acolo mai multe videoclipuri cu masini japoneze de la noi din țară, dar si despre cultura auto JDM, inclusiv segmente extrase de pe DVD-uri vechi!

bottom of page