top of page
  • Tudor Triponescu

Cum am avut un democar 326Power in Romania iar apoi l-am distrus


Atentie, postarea asta este posibil sa "agite niste spirite", va rog sa intelegeti ca este doar povestea unei masini asezonata cu parerea mea despre ce s-a intamplat. Toate faptele sunt reale si am incercat sa protejez identitatea tuturor persoanelor care ar putea sa fie afectate din acest articol. Nu este o postare de "hate" iar opinia fiecaruia nu ar trebui sa fie influentata de un blog auto, valabil in orice caz nu doar aici.


Haideti sa incepem cu inceputul, este Ianuarie 2013 si englezii de la Driftworks fac o vizita la faimosul brand 326POWER din prefectura Hiroshima din Japonia, nu foarte departe de circuitul Bihoku.


Pentru cei ce nu stiu ce e 326POWER uite aici o mica descriere:


Fondata cam acum 20 de ani de drifterul Mitsuru Haruguchi din echipa Marionette initial ca un brand care sa faca design-uri de liveryuri de tip tribal pentru masinile de drift. Stilul si tematica a luat usor usor amploare iar Mitsuru mereu a fost un trendsetter mai ales cand vine vorba de stilul pe care acum multa lume ii spune "hotboi". Stilul acela de jante mari si cromate si un bodykit pana in pamant (de obicei BN Sports) este un stil pe care el l-a pus cel mai bine in aplicare si a devenit mai departe popular dupa succesul lui.

Cu o Mazda RX7 FC3S de aproximativ 280 de cai (stock ar fi avut 180-200cp in functie de editie) si un setup nu prea prietenos cu gropile sau orice denivelare.

A reusit sa participe in D1GP la inceputul aniilor 2000 si a castigat locul 1 pe Bihoku (poza de mai sus si de mai jos sunt de la Bihoku Circuit) contra altor masini mult mai bine puse la punct si mult mai competitive. O dovada clara ca nu conteaza masina ci doar cine e la volan si cat de bine iti cunosti "home-course-ul". (circuitul local)

Jantele folosite de ele variau: avea SSR Vienna Kreis dar in unele poze se vede ca are jantele rusesti dar populare in Japonia, Desmond Regamaster, dar si Work VS KF.

Mereu am iubit faza asta din D1GP de pe Nikko Circuit, super agresiv si cu foarte mult curaj.

Hert de la Hoonigan cand a vorbit o data de Twerkstallion a spus ca masina asta a fost inspiratia lui principala si se vede de ce: bodykitul BN Sports, jantele Work VS KF si spoilerul imens Active Auto atrag atentia oricui. Twerkstallion are exact aceleasi piese ca exterior, doar spoilerul difera.

Bara fata din poza de mai sus este tot BN Sports doar ca un model mai nou, aceasta fiind probabil ultima iteratie a RX7-ului care a dat trendul de "stance drift".

Bonk.

Takahiro Ueno, fondatorul Vertex in a sa Toyota Soarer JZZ30 se poate observa in spatele lui. Poza e la Ebisu Minami iar Ueno cumva indreapta si rateaza initierea. Soarerul la vremea aia, in versiunea cu capota de carbon era un animal, avea vreo 600 de cai si in interior nu mai era lasat nimic stock, bordul era doar un panou din fibra de carbon cu multe ceasuri, aseamanator unei masini de drag, Ueno a vrut ca masina lui sa fie usoara dar tot avea niste jante cromate pe masina desi nu la fel de mari si grele ca pe RX7. In acel run Mitsuru a castigat cu o masina slammed tocmai pe Ebisu unde trebuie sa faci saritura iar zona de franare in prima curba este in panta.


Schema a mers, dar pe Sekia Hills unde terenul este un pic mai abrupt se pare ca Mitsuru nu reusea initiera, poate era doar o zi proasta, cine stie...


326POWER este responsabila pentru foarte multe trenduri din industria modificarilor auto, atat drift cat si VIP cum ar fi: graficile tribale, spoilerul faimos 326POWER Manriki, bodykiturile "3D Star", suspensiile lor special axate pe drift dar cu posibilitatea de a merge si pe acest "stance-drift" fara a sacrifica performantele masinii datorita experientei si cunostintelor in acest domeniu pe care Mitsuru Haruguchi le-a adoptat.


O sa las un clip mai jos cu democarul lor mai recent, un S15 cu bodykit 3D Star si jante tot facute de 326 numite "Yabaking" dar si multe alte piese de suspensie marca 326POWER.

Si inca un clip despre cum e o masina 326 pe sub si care este stiinta din spatele ei de pe vremea cand bodykitul 3D Star pentru S14 de abia aparuse.

Acum ca am terminat cu introducerea brandului sa trecem inapoi la subiectul principal:

Driftworks descrie acest S14 ca fiind "unreal looking" si se poate observa foarte usor de ce. Pe langa ca aceasta era masina personala a lui Mitsuru Haruguchi, aceasta era si daily, si democar dar ce va urma a fi si o masina de competitie pentru un eveniment in Europa. Si da, aia e vopsea, nu colant. Full lowrider pin stripe style!

Jantele sunt Work Schwert SC4 pe "18 intr-o culoare custom asortata cu "wood grain-ul" masinii iar cauciucurile sunt 215/35R18, o formula clasica 326POWER cand vine vorba de jante si anume jante foarte late cu o guma ingusta si "strechuita".

Contrar aspectului de showcar masina aceasta a fost facuta pentru a participa la mai multe competitii atat in China, la WDS cat si in Europa la HEL King of Europe in Slovacia unde va merge si alti doi piloti din D1GP: Daigo Saito si Tetsuya Hibino.

Nu sunt prea multe masini pe care Mitsuru le are si le modifica, in mare parte pentru ca prefera sa se axeze pe afacerea lui, in ultimii 20 de ani cred ca a avut maxim 3-4 masini incluzand acest S14. (a fost mai intai RX7 FC3S cand avea doar 23 de ani, fiind si cel mai tanar drifter pentru o perioada lunga de timp, apoi a fost un FD super wide, iar dupa acest S14 a avut un 350Z alb cu verde ca daily, las mai jos poze cu el)

Desi acel Nissan Silvia S14 Zenki maro apare intr-un articol din iarna lui 2013 este evident ca Mitsuru a inceput sa lucreze la masina inca de prin 2011 dar in 2012 americanii de la "Team Dangerzone" au scris si ei despre ea, Mitsuru chiar si-a cerut scuze ca masina este asa inalta la vremea aia dar nu putea sa o urce pe platforma pe care o avea atunci la vremea aia.


Tot de la americanii de la Team Dangerzone am facut rost de toate pozele din 2012, poze pe care le stie deja tot internetul care stiu ori despre cum a ajuns masina asta ori sunt doar foarte interesati de acest stil de bodykit pentru S14 de la 326POWER.

Iata pozele din mai multe unghiuri cu masina in 2012.

A se observa cum masina are si motorul (care a ramas SR20 apropo) dar si plasticul din jurul ventilatorului vopsit in aceiasi tematica ca masina, iar compartimentul motor are o culoare usor in ton cu acest portocaliu-maro. Atentia la detalii tipica japoneza si executia fara cusur se poate vedea usor la masina asta. Va vine sa credeti ca masina asta chiar a fost de drift si se tinea dupa Daigo Saito si alte masini de drift cu un setup mai "putin stilat".

Dar cam asta a fost cu pozele de la Team Dangerzone.

Thanks a lot for the pics guys!


Inainte sa incep cu partea nasoala a povestii o sa mai includ si niste poze de la Haruguchi-san cu suspensia masinii.

Masina clar e mai mult de cat un S14 trantit la pamant, este o adevarata opera de arta pe sub iar bratele sunt facute special ca masina sa se comporte mult mai ok, cu zero compromis in drift dar cu o garda la sol aproape inexistenta.



Suspensia facuta de 326POWER ajuta foarte mult ca janta sa nu loveasca nimic din caroserie, fie in transferul de mase fie daca cumva roata e bracata la maxim.

O poza mai apropiata cu motorul, nimic wow in termeni de specificatii pentru o masina de drift din Japonia, dar totusi admisia Greddy arata ca in masina asta chiar s-au bagat ceva bani doar ca aceasta sa mearga bine si sa nu ai probleme cu ea la vreo competitie.

Tipic japonezilor: prefera longevitate si fiabilitate in schimbul puterii.

Aici vedem cum masina ar trebui sa arate ca garda la sol in viziunea lui Mitsuru:


Ultimele verificare la frane si geometrie inainte ca masina sa fie pusa pe platforma pana la port unde va fi transportata in taramul prostului gust: Europa de est.


Asta e adevarul, doar in Europa de est si in Anglia am mai auzit povesti de genu: masini de renume in Japonia, pe care americanii ar fi dat multi bani daca ar fi fost legale la ei in tara si nu ar fi fost acea lege de 25 de ani, care ajung in mana unor oameni care habar nu au pe ce au pus mana, daca din punct de vedere al istoriei si pursimului nu, ceea ce oarecum inteleg, banii tai decizia ta dar macar din punct de vedere al afacerii pentru ca astazi masina asta ar fi valorat dublu, si nu zic asta ca specula.


Dar ma rog, se pare ca masina asta a avut o soarta crunta, cam cum si Skylineul R34 de la BN Sports care a ajung un fucking pick-up truck in Anglia...




Si astea sunt ultimele poze cu Mitsuru Haruguchi si cineva de la King of Europe urcand probabil pentru ultima data masina pe platforma in Japonia pentru ca din acest punct vom vorbi despre declinul ei in Europa. :( (masina e inapoi ridicata din suspensie si pusa pe platforma)

Comentarii gasite la poza asta de catre americani:

"Please tell me this is coming to the states!!"
"ugh, USA needs real 326 power style."

Urmeaza partea nasoala acum.


Direct la eveniment masina e obligata sa poarte stickerele cu sponsorii evenimentului. (Motul, Dotz, KW, Ultra Racing etc)

Ok, bun, inteleg, asa e peste tot si asa e firesc dar el era invitat special si tot el si-a facut masina pentru aceasta aparitie, pe langa asta toate stickerele alea sunt practic minciuni.


Masina nu are suspensie KW.

Masina nu are brate Ultra Racing.

Masina nu are jante Dotz.

Masina are suspensie si brate 326POWER si jante Work.

Dupa prima zi Mitsuru a dat jos stickerele si le-a pus a doua zi dimineata. Oare de ce?


Dar sa fie astea sa fie oare ultimele poze cu masina asta in forma ei originala?


Revenind, inteleg ideea de sponsori ai evenimentului si stickere obligatorii, dar uneori e tras de par, cum ar fi sa vezi masina lui Mitsuru si sa vezi ce misto merge si cat de joasa e iar tu daca nu stii cine e tipu sau compania tu chiar sa crezi ca KW si Ultra Racing face piese de "stance-drift" cand in realitate Ultra Racing e mai mult pentru "grip racing" si KW e pana la urma o suspensie premium din Germania pe care lumea o pune pe BMW-uri sa se dea cu ele pe Nurburgring, la vremea aia sunt aproape sigur ca nu aveau suspensii pentru S14, de abia acum KW si Ohlins au inceput sa faca suspensii si pentru masini japoneze mai vechi cand au realizat dupa 20 de ani ca e totusi un fanbase mare pentru aceste masini.

Wow, Mishimoto, cu toate ca masina clar avea Koyorad sau Greddy...

Poze mai clare cu masina pe sub, bratele de jos par a fi acum schimbate, probabil din motive de squat si grip pe acceleratie. Este bine stiut in Japonia ca suspensia de Silvia functioneaza foarte bine cu bratele stock, Naoki Nakamura a abordat subiectul asta acum ceva timp si a spus ca nu e nevoie sa iti spargi portofelul pe niste brate ajustabile.

Cred ca aici i-a murit alternatorul sau ceva, probleme de Logan...


Mitsuru Haruguchi si Tetsuya Hibino impreuna cu masinile lor intr-un pitbox de pe Slovakiaring, nu stiu ce credeti voi dar nu par foarte fericiti si incantati de atmosfera 🤣


Acea Cresta JZX90 alba e al lui Daigo Saito apropo...

Cativa l-au recunoscut pe Mitsuru Haruguchi si au facut poze cu el, cativa ii spuneau la eveniment chiar "god of suspension".

Gata cu vorbaria si hai sa trecem la niste "action pics".


Mitsuru Haruguchi mereu a fost o persoana mai "silly" si neserioasa, faptul ca il vezi cu fata aia e deprimant rau sincer.


Pozele astea in soare dezvaluie adevarata vopsea si flake-urile din ea

Va vine sa credeti ca masina asta a existat la cam 3 ore de granita cu Romania? Dar stati linistiti, ca masina trece si prin Romania si ramane acolo o perioada :)

Diferenta dintre o masina de drift din Japonia versus una din Europa. Inca imi aduc aminte pe cineva care bolborosea la un meet ca cica japoneziilor nu le pasa de aspect ca asa e pe Ebisu frate. Pai pe Ebisu frate nu se mai da nimeni cu missile-urile acum si majoritatea care se dadeau erau Americanii aia cu bani, chiar si acum in 2021, R32-ul "Beercan Skyline" lui Alexi Smith de la Noriyaro este la reconditionat pentru ca nimeni in Japonia nu mai agreeaza genul ala de aspect si a fost o nebunie totala si periculoasa cu drift missile-urile.

Le pasa de aspect, enorm de mult, pentru ca intr-o tara unde fiecare persoana face parte dintr-un sistem si fiecare are la drift ori Silvia ori un JZX (majoritatea, nu vorbim despre Skyline, Laurel, Cefiro, RX7, Altezza etc) ei vor sa iasa in evidenta, sa isi faca masina a lor dar sa nu fie nimic facut de mantuiala!

Masina lui Mitsuru: fara wheelgap si cu interior complet.

Masina din fata: cu wheelgap si fara interior.

Fix opusul in Europa, dar ceva basic in Japonia.

Interiorul e foarte "streetable" sau "dailyable" cum se spune la americani. Volanul este schimbat impreuna cu scaunul, frana de mana a ramas cea stock. Schimbatorul pare sa fie unul Tomei sau Nismo, ceva ieftin ce gasesti la un magazin d-ala de piese auto din Japonia cum e Autobacs sau UP Garage la vreo 40-50 de dolari, imi place totusi acel mic "personal touch" cu tapiteria la schimbator brodata cu 326POWER. Altceva inafara de sigla Nissan si acea bricheta optionala Nismo care e facuta sa semene cu un kill-switch (contact general pe romana) nu vad, doar acel minunat sistem audio gri foarte "period correct" pe care multi japonezi prefera sa il pastreze si sa isi puna ceva din ton cu vremea aniilor 2000, cred ca o sa imi iau si eu unul la un moment dat...

Gasesc incredibil de multe poze cu masina asta, se vede ca a fost vedeta evenimentului si ca lumea a venit in mare parte de ea, in 2012 cand s-a intamplat asta banuiesc ca lumea era pur si simplu uimita de garda la sol, de sunetul SR20-ului in limitare si de multitudinea de clutch-kick-uri din tehnica lui Mitsuru...

Masina a fost putin atinsa de o fata care facea tandem cu el, nu stiu care a fost contextul si situatia dar imi e greu sa cred ca a fost vina lui Mitsuru, l-am urmarit in competitii si chiar si in clipu de mai sus spune ca masina e foarte simplu de condus, chiar si cu o mana. Pe langa asta, daca masina lui era cea cu putere mai mica si cauciucuri inguste de 215 eu cred ca el era cel incet care era in fata...

Comentarii gasite la poza asta:

"So much people was hating about the stance and that a car slammed to the ground like Haruguchis one will not be functional anymore 326Power bitches !"
"You should have seen Mitsuru. Such a cool guy, I think he felt bad because the car will be selled after the event. He was just sitting there and watch his car during the golden hour. He was going all out the day after doing crazy entries and throwing it in like a maniac."
"Dude that's epic, so lucky you got to see that car, one of my most favourite cars..."
Haraguchi is just a pure beast- form with function. He's been sliding w/ style long before any of this shit went commercial. Dude knows what he's doing, so I don't know why anyone in their right mind would even dare hate on his slammed steez!
"slammed but still driven hard !"
"Not a cheap front bumper either"

Si de aici incepe circul.

Masina e vanduta unui "drifter" roman si participa cu ea la evenimente de drift in parcari, pentru ca asta era nivelul in tara noastra atunci.

Misto la Mobexpert, mai venim...

In unele poze inca arata decent totusi...

Diferenta dintre o masina de drift japoneza si una romaneasca e deprimanta uneori

De fiecare data cand cineva ma intreaba sau te va intreba pe tine de ce esti asa mare "fanboy jdm" si de ce crezi ca masinile lor sunt superioare doar arata poza asa,ok? Ambele S14, unul Zenki (pre-facelift), iar altul Kouki (facelift). Cea maro este facuta in Japonia de catre un japonez iar cea neagra este facuta in Romania.



"Bla bla bla una e de demonstratii alta e de competie"

Ok dar totusi exista un compromis, nu imi spune ca nu poti face ceva intre care sa arate bine si sa si castige competitii si sa fie "portofel - friendly". Plus ca eu daca as avea o firma as prefera sa sponsorizez masina care arata mai bine de cat aia care arata mai naspa dar da rezultate, pentru ca sponsorul va vrea doar publicitate (asta daca nu e un brand de piese de performanta, atunci va vrea si performanta) iar daca sponsorul ii pasa doar de imagine atunci sigur va alege masina mai aratoasa, mai ales ca o poate folosi si el ca materiale publicitare sau chiar sa o expuna, de ce nu! Ce? Crezi cu Usain Bolt ar mai fi sponsorizat daca venea in zdrente la alergat? E vorba de impresie, masina unui pilot e prima impresie, cartea lui de vizita si o infatisare exacta a cat de mult ii pasa, dar asta e doar opinia mea, si poti sau nu sa fii de acord cu ea.


Misto ca totusi a ajuns masina asta sa se dea pe Poiana Brasov in cadrul unui eveniment de Hillclimb din 2013.

Uite aici un clip cu ea, sa nu uiti de sunet pentru ca masina asta suna genial.

Ce nu e misto sunt acele stickere albe fara nici un sens pe bara fata si vopseaua care a inceput sa sara de pe bodykitul de cam... 1400 de dolari si jante de 2000 de lire.

Nu ma crezi?


Hai ca am avut si democar 326POWER daca e...


RIP


Macar culoarea inca arata bine...

De aici povestea masinii devina neclara, mai apare prin niste poze prin parcari si incepe sa arate din ce in ce mai batuta de soarta.

Bodykitul este ulterior aruncat la gunoi, inlocuit cu un bodykit random chinezesc de pe ebay de proasta calitate, iar jantele dispar... culoarea custom este acoperita tragic de colant...

Japan Racing JR11 si faruri cu LED apoi, nici nu se mai recunoaste masina, doar plafonul, aripile si oglinzile o mai fac sa arate ca... a fost odata unica.

Iar in poza de mai jos arata cum e ea acum.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

...

RIP MITSURU HARUGUCHI'S 326POWER 3D-STAR NISSAN SILVIA S14 ZENKI DEMOCAR

(2011 - 2014)

~ FOREVER IN OUR HEARTS ~


Acum ne gasiti si pe TikTok unde vom posta continut scurt si la obiect despre subiectele tale favorite din cultura si istoria auto japoneza la aceeasi calitate cum te-ai obisnuit pana acum de la blogul nostru!

4 comments

4 commentaires


Alex Popescu
Alex Popescu
12 déc. 2021

Problema e ca lucrurile nu au stat asa cum a fost relatat in articol...

Dupa ce Gabi a preluat masina a trecutut prin diferite etape... masina fiind una de drift, nu de expo.

Doar cine are sau a avut o masina de drift (de competitie) ar intelege.

Sunt multe de corectat la spusele de mai sus dar...

J'aime

teoobogg
11 juin 2021

ma intreb cand o sa ne venim in fire si o sa avem si noi macar un sfert din gusturile japonezilor?

J'aime
Tudor Oprea
Tudor Oprea
30 nov. 2021
En réponse à

poti sa ramai la e46 si e60 uri ca nu s de tine chestiile astea

J'aime
bottom of page