top of page
Tudor Triponescu

Ce se intampla cu Ebisu Minami?


Intrebarea pe care o pune toata lumea dar nimeni nu are un raspuns concret, multe teorii si multe zvonuri. Cel mai mare zvon fiind cel ca din cauza cutremului care s-a intamplat acum cateva luni (link aici pentru articol) a afectat traseul Minami si ar fi costat prea mult sa fie reabilitat, acesta este doar un zvon prost deoarece acest traseu nu a fost afectat de cutremur si a gazduit ultima etapa din D1GP din acest an unde Naoki Nakamura a iesit campion. Traseul afectat de cutremur a fost Nishi (West Course) atunci cand un traseu mai mic, care e defapt un platou de asfalt pentru incepatori numit Driftland, s-a prabusit peste el dupa o alunecare de teren starnita de cutremur.

Cred ca in zilele de azi oricine cu conexiune la internet si putin interes despre driftul din Japonia a auzit de complexul Ebisu, acest circuit de 1.2km este cel mai popular complex de circuite de drift, cateva dintre ele gazduind si evenimente de time attack sau curse wheel-to-wheel. Iar daca nu sunteti familiarizati, las mai jos un video cu un tur complet al circuitelor realizat de Noriyaro, care pe langa canalul lui de Youtube (si la vremea aia profesor de engleza) acesta face parte din staff-ul Ebisu si D1GP fiind o persoana cheie pentru tot ce inseamna promovare si instruire in limba engleza.


Ebisu Minami sau "Drift Stadium" cum a mai fost numit datorita aspectului, avand initiera din saritura si primele curbe inconjurate de tribune in scara specifice unui stadion acest circuit a devenit rapid cel mai popular din complexul Ebisu si indiscutabil cel mai popular circuit de drift din Japonia la nivel international, fiind prins din urma in ultimii ani de Meihan C Course.

Dar nu a fost mereu asa, in clipul acesta din 2001 (atentie la cei cu casti, se aude foarte prost) se vede clar ca circuitul la vremea aia nu era nimic altceva de cat niste curbe asfaltate pe un deal. La vremea aia lumea masinile de drift erau atat de basic si incete incat nici nu faceau saritura, nu se desprindeau de la sol. Tribunele nu erau pe atunci, nici tribuna construita peste boxele acoperite de la padoc, denumirea de "Drift Stadium" a venit ulterior dar in 2001 toata lumea il stia ca "Minami Course".

Koguchi & Inose Ebisu Minami runs - Option DVD Vol.91 2001

Kazama Minami runs - Doriten DVD Vol.5 2001


Toata popularitatea circuitului Minami a fost bazata pe saritura de la initiere, pe care Daigo Saito a facut-o populara iar clipul cu el sarind pentru prima data intr-o competitie cu un JZX100 a adunat 5 milioane de vizualizari.

Daigo nu a fost primul, cativa drifteri cu AE86 missile-uri faceau asta de mai de mult, desi la vremea aia, cred ca doar cei cu masini ieftine ca AE86 aveau tupeu de asa ceva, considerand ca un AE86 pe la inceputul aniilor 2000 era cam 1000-2000 de euro pentru ei.

Iata un video mai vechi cu echipa de drifteri cu AE86 numiti "Running Free" facand un "beta testing" la circuit in 1998!

Ebisu a fost fondat de Nobushige Kumakubo, drifter si lider a echipei Team Orange. Team Orange fiind una dintre cele mai puternice si faimoase echipe de drift din Japonia, acestia au devenit faimosi atunci cand au trecut de la Silvia la platforme netraditionale de drift cum ar fi Mistubishi Lancer Evolution 9 si 10 dar si Subaru Impreza STI. Masinile erau pastrate cu motorul lor de fabrica doar convertite la tractiune spate prin eliminarea cutiei de transfer, aceasta trecere a fost facuta deoarece Kumakubo este foarte pasionat de raliuri, tocmai de asta dupa ce a scos fostul lui S15 de drift din competitii, a fost facuta de raliu, iar aceea masina a fost printre primele masini de drift din lume care a avut cutie secventiala. Deasemenea Team Orange ofera acum kituri de conversie la tractiune spate pentru Lancer si Impreza si bodykiturile lor MSport.


Team Orange deasemenea organizeaza evenimente de raliu pe portiunile neasfaltate ale circuitelor.

Dupa ultima etapa de D1GP, care a fost si ultimul eveniment pe Minami, Kumakubo a postat cateva poze in timp ce lumea scria cu creta mesaje pe asfalt. Postarea avea urmatoarea descriere, explicand situatia si decizia luata.

"After the festival

The 21-year history of Minami Course D1 has come to an end.

It is Minami course that started 45 years ago from the dirt course -> motocross course -> cart course -> the current Minami D1 course.

Every time I see D1, I can see a wonderful battle,

I was wondering, "Is it really okay to get rid of this course?"

However, as the times changed, drifting on Minami was avoided.

Of course, the professional D1 is great.

But it's not that Minami is great, what it's great it's the professional drivers.

Minami course that raised many drivers.

The shape will change, but it will be reborn as a new course to train drivers.

And next year I will be able to show you a new and exciting D1 course that maximizes the knowledge I have cultivated over many years.

It's the beginning, not the end."


Traseul nu se va reintoarce la versiunea lui neasfaltata cand era un circuit de raliu cum a fost pana in anul 1998 atunci cand Kumakubo s-a apucat sa il asfalteze cand a vazut ca driftul devine din ce in ce mai popular si lumea ar vrea sa se dea si pe circuite dificile nu doar pe strada. Asta e un semn bun si cu siguranta elimina toate intrebarile pe care le are lumea pana acum, desi cred ca mai ramane una: oare va fi la fel de incitant ca Minami?


Am sa inchei acest articol cu cateva poze nostalgice de pe Minami. Multumesc pentru atentie. :)










Comments


bottom of page