Dupa ce am mers la ultima etapa de la ROTAC desfasurata pe circuitul Motorpark
si am vorbit cu Tudor Popescu, liderul clasei Street, raspunsul este simplu: seat time.
Inainte sa vorbim despre modificarile marunte de pe masina, haideti sa va explic ce este ROTAC si ce reguli sunt la clasa Street.
Campionatul national de Time Attack sau ROTAC pe scurt (Romanian Time Attack Challenge) a fost fondat in 2015 de catre Alex Rosiu si Octavian Dragan si este adresat tuturor celor care doresc sa isi depaseasca limitele, intr-un cadru competitiv si sigur. Pe parcursul a 3 sesiuni de antrenamente, 2 de cursa si o sesiune SuperLap, formatul competitiei le asigura atat concurentilor, cat si tunerilor, un cadru optim pentru a-si dezvolta in mod sustinut performantele.
Clasele de concurs sunt stabilite pe baza raportului greutate/putere, tinand cont de asemenea de imbunatatirile de performanta ale automobilelor inscrise.
Clasele sunt:
Street
Tuned
Super Sport
Race
Race+
Supercars
Pocket ROcket
Pocket ROcket N1
Club PRO
PRO
PRO Extreme
Prototype
Poti sa afli instant in ce clasa ar intra masina ta datorita configuratorului de pe site!
La clasa Street nu sunt admise anvelopele Slick, reducerea greutatii, suspensie reglabila (aici insemnand chiar și duritate; daca suspensia prezinta ajustari de duritate a amortizorului, se va cataloga ca fiind reglabila) si orice element aerodinamic (exceptie fiind gaurile de ventilatie).
Fiecare masina, la inceputul zilei, este inspectata meticulos de personalul ROTAC, inclusiv cantarita, ceea ce face campionatul "portite-less".
Daca sunteti curiosi de clasament, ce masini si ce timpi sunt in fiecare clasa, click aici.
La motorul BRZ-ului lui Tudor s-a schimbat doar filtrul si evacuarea. Acestea au fost inlocuite cu un filtru HKS, varianta care intra in cutia stock a masinii, nu cel de tip "ciuperca", iar evacuarea este cap-coada tot HKS, cu galerie de evacuare HKS Super Manifold cu calatizator R-Spec si sistem de evacuare HKS Hi Power Spec L cu tips-uri din titan.
Fun fact: evacuarea e la fel de silentioasă ca si cea stock, doar ca este mai putin restrictiva, astfel evacuarea este omologata.
Da, am facut si poze pe film la eveniment.
Masina are 184 de cai, contrar celor 200 pe care Subaru ii pomeneste in reclame, iar la roata masurat are doar 165. Aparent destul cat sa castigi campionatul la clasa Street cu un avantaj de 27 de puncte fata de locul 2.
Anul acesta campionatul a constat în 6 curse enumerate mai jos impreuna cu rezultatele lui Tudor.
Motorpark Adancata - 2:00.947, locul 1
Transilvania Motor Ring - 1.49.594, locul 1
Motorpark Adancata (sens invers) - 2:01.181, locul 1
Transilvania Motor Ring - "eram in concediu"
Transilvania Motor Ring - 1:48.432, locul 1
Motorpark Adancata - 2:00.792, locul 2
Anul acesta a fost si cel mai competitiv an la această clasa, in unele curse diferenta dintre locul 1 si locul 2 fiind mai putin de o secunda, ceea ce este un progres incredibil fata de anul trecut.
Cand vine vorba de diferente de timp atat de mici, ai nevoie de telemetrie. Tudor a instalat o navigatie auto cu ndroid in masina, care ii permite sa vada dupa fiecare sesiune unde franeaza, unde accelereaza si chiar si traseele abordate prin viraje. Pe langa asta, in timp ce masina este pe circuit, navigatia ii arata in timp real delta-ul, care este practic diferenta fata de recordul lui, exact ca intr-o masina de curse de GT3.
Evident, nu e la fel de precis, dar fata de un sistem profesionist de $3000 - $4000, o navigatie Android si aplicatia Race Chrono care costa $100 este destul ca sa iti arate niste lucruri cheie in imbunatatirea pilotajului.
In rest interiorul este lasat stock, singurele diferente fata de un BRZ stock fiind o nuca TRD si trimul JDM de Toyota GT86 Black Edition.
Geometria rotilor a fost lasata stock, doar camberul pe fata fiind ajustabil mai mult fata de stock, in mod normal un BRZ ar fi putut sa aiba pe fata maxim -1° dar cu suruburile excentrice pentru camber de la Whiteline poti sa atingi chiar si -2.5°, ceea ce este destul pentru cazul acesta.
Alte modificari pentru manevrabilitate sunt arcurile Tein Tech-H, amortizoarele fiind lasate stock. Jantele sunt JR5 "17x8.5 ET35 cu semislickuri Federal FZ201 235/40R17 si niste bare antiruliu Whiteline (grosime 22mm fata, 16mm spate).
La capitolul frane, discurile sunt DBA fata si spate, cu conducte HEL si placute Ferodo DS1.11 si o ranforsare Radium Engineering pentru cilindrul de frana. Aceasta ranforsare face pedala de frana sa se simta mai bine si masina sa aiba un sistem de franare mai responsiv.
Pe scurt, atunci cand apesi tare pedala la o viteza mare, nu toata energia mecanica se duce in sistemul hidraulic al conductelor, o parte din energie fiind pierduta in flexarea panoului de foc, o problema foarte comuna la masinile de strada.
Arata cam asa si practic tine cilindrul de frana la locul lui.
La exterior masina a ramas stock, exceptie fiind capota care a fost taiata cu atentie pentru a pune kitul Verus Engineering Slanted Hood Louvres.
Tudor in acea zi incerca sa scada sub 2 minute, iar in ambele ture in care era foarte aproape sa scada a intampinat doua probleme: o data i-a intrat protectia la motor la iesirea din acul de par (virajul 10), iar in ultima sa tura a iesit cu doua roti in ultimul viraj (virajul 14) si a facut spin. Astfel, best time-ul a ramas 2:00.792 si a picat pe locul 2 atunci cand in ultima sesiune, o Miata NC a scos din maneca un timp mai bun.
Cam la fel de stock ca BRZ-ul, Miata a scos 2:00.224 cu doar 0.548 secunde mai rapida ca Tudor.
Situatia a fost destul de amuzanta deoarece inainte de aceea sesiune, masina avea probleme si era pe cric iar Tudor il ajuta pe Andrei (@gtrstreet) sa faca posibila participarea in ultima sesiune.
Cu toate astea a fost un eveniment frumos si suntem foarte fericiti sa colaboram si sa realizam acest tip de continut impreuna, la anul BRZ-ul va fi inlocuit cu un GR Yaris si vom face postari pe blog si poate chiar videouri! In ziua cursei am facut si un Q&A pe pagina noastra de Instagram, unde am raspuns pe story la mai multe intrebari puse de voi la adresa lui Tudor sau a masinii lui, lasam mai jos intrebarile de pe story impreuna cu specificatiile complete ale BRZ-ului si poze cu alte masini interesante care erau la circuit.
2016 Subaru BRZ ZN6 - FA20 4 cilindri boxer 4 200cp
Instagram proprietar: @tudor_vtg
Motor: galerie evacuare HKS Super Manifold cu catalizator R-Spec, evacuare HKS Hi Power Spec L cu tips-uri din titan, filtru HKS
Tren de rulare: suport cutie Whiteline, arcuri schimbator MTEC, arcuri ambreiaj MTEC
Sasiu/Frane: Arcuri Tein Tech-H, flanse amortizor Pedders Suspension, bare antiruliu Whiteline, suruburi excentrice pentru camber pentru puntea din fata Whiteline, discuri DBA, placute Ferodo DS1.11, conducte frana HEL, ranforsare cilindru de frana Radium Engineering
Jante/Anvelope: jante Japan Racing JR5 17x8.5 ET35 5x100 Matt Black, anvelope Federal FZ201 235/40R17
Exterior: kit aerisiri capota Verus Engineering Slanted Hood Louvre
Altele: antifonata complet (podea, plafon, portbagaj, usi in 3 straturi - asta adauga 30kg apropo), navigatie cu Android 10, trimuri JDM de Toyota GT86 Black Edition
Timpi circuit:
Motorpark - 2:00.792
Motorpark (invers) - 2:01.181
Transilvania Motor Ring - 1:48.432
Intrebari de la Q&A
Ai alege din nou BRZ daca ai avea ocazia sa incepi din nou sau te-ai indrepta spre alta platforma?
"Da, am mai avut un GT86 inainte."
Care modificare a redus cel mai mult lap time-ul?
"Dupa semislickuri si geometrie cel mai probabil telemetria de pe navigatie."
Viitoare modificari?
"Nimic. O sa fie reconditionata, demontata, curatata si o sa vina un GR Yaris in locul ei."
De cat timp participi la competitii?
"Din 2009, de cand am iesit campion national la rally raid si din 2015 pe Motorpark."
Cate masini de track ai avut si care au fost?
"Del Sol B18C4 turbo de 450cp, GT86 cu care am fost pe Nurburgring, MX5 ND RF, Civic EG Coupe tot cu B18C4 turbo 280cp si BRZ-ul din prezent."
Venturile de pe capota au vreun rol functional sau e doar de look?
"Sunt 100% functionale si proiectate pe calculator prin CFD design, au cal rol de extragere a aerului cald din compartimentul motor. Sunt special facute pentru BRZ/GT86."
Masina ok pentru incepatori?
"Nope, mai ales pe cauciucurile stock pe care vine. Minim 1 an de permis."
Interiorul e golit?
"Clasa street este foarte stricta, interiorul este complet."
Poti merge cu ea pe strada? E legala?
"Totul este omologat." (nota: el merge cu jantele stock pe strada)
Cat cantereste?
"1280kg."
De ce BRZ si nu alta masina?
"Am cumparat GT86 in 2014 pentru ca avea review-uri bune si voiam o masina sport japoneza moderna. BRZ pentru ca dupa ce am vandut GT86 am realizat ca a fost o greseala. Si BRZ pentru ca asta s-a nimerit, nu am schimbat Toyota - Subaru dintr-un motiv anume, pe asta am gasit-o la vanzare for a good deal."
Cum ai inceput si care a fost prima impresie dupa prima cursa pe circuit?
"La prima sau a doua cursa ROTAC ever, aveam un set de R888 ramase de la Honda, le-am aruncat pe jantele OEM si am zis sa vad ce iese. Am luat locul 2, in conditiile in care nici nu stiam ce timp am scos, m-am speriat cand m-a strigat Octavian sa urc pe podium. Au trecut cativa ani de pauza, am avut putin alte prioritati, am mai facut cate o vizita la circuit, dar abia dupa ce am intrat in posesia BRZ-ului m-am hotarat ca a venit momentul oportun pentru primul campionat complet."
Care a fost prima ta masina japoneza?
"Mazda 3 hatch BK 1.4L 82cp din 2008"
Cum se simte trecerea la un GT86/BRZ?
"O sa sune mega fanboy, dar sincer nu se compara cu nimic! Am avut ocazia de-a lungul vietii sa conduc multe masini, de la Tico, Logan si Matiz la Ferrari California, M2 Competition si Aston Martin GT3 pe circuit. Pentru mine, pentru o masina sport de clasa ei, nu exista altceva. Cand am fost in Germania sa-mi aduc GT86-le, am stat cu zambetul pana la urechi pana in Romania, m-a durut fata cateva zile. Nu exagerez. De aceea m-am si intors la aceasta platforma, desi am avut si un MX-5 ND RF intre GT86 si BRZ, care e o masina mai moderna si mai bine dotata ca GT86/BRZ. BRZ-ul acum urmeaza sa fie transformat la loc in masina 100% de strada, eliminand piesele "hardcore" de pe ea, exact ca sa ma pot bucura de ea in continuare, sa plec cu ea in weekenduri si in vacante. Indiferent de unde si cum voi ajunge in viata, intotdeauna voi avea in garaj un GT86 sau BRZ. Astept cu nerabdare sa incerc si modelul nou, dar tot prima generatie va avea un loc special in inima mea."
Evo-ul 6 al lui Adi Iliescu (@adiiliescu)
GT86-ele lui @hultii27, nu s-a dat la ROTAC dar s-a dat la track day-ul din ziua precedenta.
Alta masina care ne-a captat atentia a fost acest Nissan Primera P10 eGT.
Pentru cei ce nu stiu, asta e printre putinele Nissanuri care vin cu SR20 pe tractiune fata.
(eGT a venit doar cu motor aspirat si 150 de cai)
Motorul este acelasi de pe S13 din Japonia, noi in Europa am primit S13 doar cu CA18DET.
Conform regulamentului, noul Type R (FK8) intra la clasa Super Sport, unde a scos 1:56.167!
EK-ul cu B16A2 din Romanian Endurance Series de la Zabi Racing era si el acolo.
Ovidiu Zaberca a castigat locul 1 in acel weekend la cursa de la clasa Pocket ROcket, la aceasta clasa masinile se intrec wheel-to-wheel, ca un fel de One-Make series din Japonia. Aceaste curse se petrec deobicei Duminica, iar clasa este in mare parte formata din Honde, Suzuki-uri si Citroen-uri. Trebuie sa aiba motor aspirat de maxim 1.8L, minim 800kg si rollcage in minim 6 puncte.
EG-ul de la Bad Petunia al lui Ferencz Lorant (@ferenczlori)
Ferencz Lorant a castigat campionatul la aceasta clasa.
Impreza WRX STI de la Black Stuff al lui Horatiu Daringa (@horatiu_blackstuff)
Horatiu a scos 1:53.717 si a luat locul 1 la clasa Super Sport.
FN2-ul a scos 1:59.281, clasa Tuned.
Tutuian Catalin cu al sau Type R EP3 a scos 1:56.854, tot clasa Tuned.
Puncte bonus pentru jantele Advan RG2!
Pe final am lasat cateva super car-uri, inclusiv singurul Porsche 992 GT3 din tara. (cred?)
McLaren-ul 720S are ca record personal pe Motorpark un incredibil 1:44.482!
Multumesc lui @tobias1.8 si @001bolo pentru poze! :)
Nu uita ca ne găsiți pe Facebook, Instagram,serverul de Discord, iar mai nou si pe TikTok, unde vă invit să dați un follow deoarece ne-am decis postăm acolo mai multe videoclipuri cu masini japoneze de la noi din țară, dar si despre cultura auto JDM, inclusiv segmente extrase de pe DVD-uri vechi!
Comments