top of page
  • Tudor Triponescu

Cutremurul de la Ebisu


Inainte sa intru in subiect si sa fac analize tectonice, pentru ca daca iti plac masinile japoneze si circuitele japoneze e imposibil sa nu auzi si sa tresari putin cand auzi de cutremure, trebuie sa vad spun un lucru: exista multe fake news generate de proasta informare a unor pagini/oameni.

Motivul principal pentru care se intampla chestia asta e simplu: Ebisu Circuit se afla in prefectura Fukushima. Prefectura care e bine cunoscuta pentru cutremurile ei. (cam cum avem noi in Romania, Vrancea, doar ca fara un complex de circuite super misto care atrag interes international si gazduiesc de 3 ori pe an festivale de tip "matsuri" unde iti cumperi bilet de intrare si te dai cat te tine masina de vineri pana duminica, dar asta e alta poveste)


Cand dai pe Google "ebisu eartquake" sau incerci sa cauti poze cum arata dupa cutremur iti va arata si poze cu circuitul dupa cutremurul din 2011,cel care a fost cu mult mai devastator ca cel recent,cel din 2011 a avut o magnitudine de 9, iar ala a demolat si facut cu adevarat pagube, rezultat fiind pozele acelea cu masinile de drift distruse. Cutremurul recent, care s-a intamplat pe 13 Februarie ora 11PM (a fost ora 4 seara la noi) a avut o magnitudine de 7.1 urmat de niste replici (singurele replici din Japonia haha glumita ok ma opresc) iar cea mai puternica replica a avut 5.1, cutremurul recent a fost considerat totusi o replica mai intarziata a cutremurului din 2011.

Pe langa asta, lumea pare ca nu stie unde a fost alunecare aia de teren si cativa cred ca traseul Minami (cunoscut si sub numele "Drift stadium") a fost afectat. Ce a fost afectat de fapt este traseul "Driftland" (cel cu asfaltul fisurat de la alunecare) un traseu mai putin popular care este ca un fel de skidpad si se afla langa "Drift School course". (traseul ala mic deasupra de Minami) A alunecat pamantul de pe Driftland in jos peste o parte din "Nishi Course" (numit si West Course) un traseu popular folosit la competitii precum Formula Drift Japan deoarece e putin mai periculos ca Minami, acela cu entry-ul in panta urmat de o curba stransa la dreapta si apoi alta la stanga. (vezi harta de sus)

Ebisu s-a recuperat dupa cutremurul din 2011 destul de repede, folosind si donatiile faniilor la vremea aia pentru a genera mai multe fonduri pentru a se recupera dupa tragedia de atunci, Ebisu la vremea aia nu avea un fanbase asa mare ca acum. Imi aduc aminte cand au aparut clipurile de la matsuri-ul din 2013 si circuitele aratau de parca nu s-a intamplat nimic acolo. Deci daca si-a revenit de la cutremurul ala de magnitudine 9 o sa isi revina si de la asta.

Cutremurul recent a generat un "non-destructive tsunami" iar absolut nimeni din Japonia nu si-a pierdut viata datorita cutremurului de pe 13 Februarie, doar foarte multi raniti minor,majoritatea taiati in sticla,iar raniti grav doar 12. (destul de impresionant,se pare ca si cladirile din Japonia sunt pregatite bine de cutremure)

Raniti la Ebisu nu au fost,nici macar animale (pentru cei ce nu stiu,exista o gradina zoologica la Ebisu)

Este interesant totusi cum conducerea a decis ca de data aceasta sa nu se foloseasca de donatii ci doar din veniturile complexului.

Ce e cu adevarat trist este ca pe 10 Februarie a fost ziua fondatorului, Nobushige Kumakubo, iar 3 zile dupa s-a intamplat asta. Ce cadou urat pentru aniversarea de 51 de ani...


Multumesc de atentie si nu uitati sa dati un share ca poate mai sunt oameni care nu stiu exact ce s-a intamplat.


Comentaris


bottom of page