top of page
  • Tudor Triponescu

Forgotten hot hatch: Micra K10


Va vine sa credeti sau nu masinuta asta mica de la Nissan a fost un adevarat erou de dimensiuni reduse in anii '80 si '90, atunci cand Nissan nu era detinut de Renault si Micra chiar era Micra, nu un Clio cu sigle de Nissan. Nissan Micra (sau March pentru cei din America Latina si majoritatea Asiei) a fost inlocuitorul lui Nisssan Cherry, o masina cam cu acelasi pedigree care e posibil sa o stiti deja din jocul "My Summer Car".

Codurile de sasiu sunt asemanatoare cu cele de la Primera (P10,P11,P12) doar ca e cu K (K10,K11,K12,K13,K14). Astazi o sa vorbim despre K10, prima generatie de Micra care era ca un fel de sora cea mica din familie,era si ea acolo "pioniera" a stilului "super silhouette" impreuna cu Skyline R30 si Silvia S12, deci da, Micra a fost si ea o influenta a stilului "Grachan" despre care am vorbit in postarea despre Bosozoku.

K10 a mai fost folosit si la raliuri si a primit si ea destul de multe piese optionale Nismo unele de aspect dar si de performanta.

Cea mai interesanta chestie despre K10 este motorizarea MA09ERT (respectand arhitectura de cod de motor Nissan s-ar traduce simplu: MA fiind familia motorului, 09 fiind capacitatea motorului adica 900cc,bine cu aproximare ca avea 930cc defapt, E pentru benzina injectata electronic,R pentru compresor si T pentru Turbo) deci da,avea si Supercharger si Turbo adica "twincharged",si ceea ce era interesant e ca nu functionau in paralel ci secvential,deci compresorul mergea in ture mici si medii iar apoi se comuta pe turbo!

Nissan nu s-a calmat aici cu generatia asta si au zis sa fie putin extra: Micra Superturbo cu motorizarea asta avea pe volan o ilustrare cu FISA DYNO a motorului Cu totii stim ca in anii '80 masinile erau funky dar ce marca s-ar mai fi gandit sa faca asa ceva.

Daca vreti sa vedeti un Superturbo in actiune puteti sa cautati pe youtube clipul cu una dintre excursiile baietilor de la Mighty Car Mods in Japonia, voi revenii mai incolo cu alte postari despre Micra deoarece este o masina destul de underrated de care lumea pur si simplu a uitat in zilele de azi deoarece a devenit doar un alt hatchback de oras economic cu tractiune fata de mers in A in B datorita francezilor de la Renault.


Commentaires


bottom of page