Va aduceti aminte in 2014 cand a inceputul boom-ul acela de youtuberi care au inceput sa isi cumpere Miate si sa le modifice, fie in mod serios, fie mai "ghetto". Ca orice alta masina sport care ajunge la niste preturi pe care oricine poate sa si-le permita, a ajuns sa fie si mai populara si mai dorita de cei care vor o masina ieftina, cu potential, eventual cu tractiune spate si care iti permite sa o modifici dupa bunul plac datorita aftermarket support-ului mare, pe care as vrea sa il descriu pe romana ca "efectul NFS".
Zic asta pentru ca masina a aparut de multe ori in seria NFS si, cel mai probabil daca ai crescut cu NFS: Underground, sigur stii de Miata (sau MX-5, in functie de ce versiune ai prins sa joci) din acel joc, fiind una dintre masini cu care alegi sa incepi jocul. In Need for Speed, daca sa zicem acum ca ne-am pune toti care citim articolul asta sa ne facem fiecare o Miata, cel mai probabil nu o sa fie nici una exact la fel; o sa avem lipuri, jante, spoilere etc. diferite, iar apoi la modificari la sigur o sa avem alte marci puse pe masina, pentru ca in NFS puteai sa iti alegi si brandul de la care vrei o anumita evacuare sa zicem. Sa nu mai zic de interior, unde probabil daca am putea sa il modificam in NFS, nimeni nu ar fi avut aceeasi combinatie de rollbar, volan sau scaune. E imposibil sa fie exact la fel dupa ce incepi sa le modifici, sa nu mai zic de subiectul hardtop/softtop, pentru ca la softtop cred ca sunt vreo 3 sau 4 materiale posibile din care poti sa iti reconditionezi softtopul.
Modelul a venit comercializat sub numele de MX5 in Europa, Miata in America, iar in Japonia s-a numit Eunos Roadster, Eunos fiind un sub-brand al Mazdei, la fel ca Efini.
Miata ofera destul de mult pentru costul acesteia, iar ca masini sport, la dimensiunea asta, care sa fie si fiabile, nu cred ca exista un competitor. Ai putea sa o compari cu un BMW E36 sau E46 cu argumentul ca ambele sunt masini cu motorul in fata si tractiune spate. Un competitor cu motorul in spatele soferului ar mai fi fost Toyota MR2, care este si ea o masina buna, dar a capatat o reputatie proasta datorita snap-oversteerului, pe care eu cred ca nu si-o merita. Miata teoretic ar fi mai ok ca pret fata de un E36/E46, dar doar din prisma faptului ca Miata NA si NB vin cu motoare mici de 1.6 si 1.8 cu puteri intre 90 si 140 de cai putere, in schimb la BMW, fiind considerabil mai grele, banuiesc ca iti trebuie un motor ceva mai mare, care nu o sa te avantajeze la consum, taxe, asigurari etc.
Evident, MX5-urile au o problema mare cu rugina, iar la capitolul gasit piese sta destul de bine, nu la fel de bine ca un seria 3, dar destul de bine pentru cea mai bine vanduta masina decapotabila la nivel global. (in 2016 au depasit un milion de exemplare vandute, din care 400.000 prima generatie, iar 350.000 a doua generatie, iar asta inseamna 75% din Miate sunt NA si NB, ceea ce demonstreaza cat de mult cumpara lumea in anii '90 si inceputul aniilor 2000 masini sport/decapotabile comparativ cu zilele de azi...)
Cele 4 generatii de MX5 sunt:
NA din 1989 pana in 1999, care a venit cu motoare de 1.6 si 1.8
NB din 1998 pana in 2005, tot cu motoare 1.6 si 1.8, ulterior cu VVT
NC din 2005 pana in 2015, cu motoare SkyActiv de 1.8 si 2.0
ND din 2015 pana in prezent cu motoare SkyActiv de 1.5 si 2.0
Miata s-a pastrat autentica din '89 pana acum deoarece principiile de baza ale modelului nu s-au pierdut, iar dimensiunile nu au fost alterate cu timpul spre deosebire de alte modele care s-au marit in timp.
Daca vrei o comparatie mult mai amanuntita si cum se comporta la drum iti recomand videoclipul de mai facut acum ceva timp de baietii de la Car Throttle, un canal care a ajutat si el la popularizarea Miatei prin proiectul "Phil", o Miata cu care au mers pe Nurburgring si a fost in trecut turbo, iar acum are un swap de V6.
In motorsport Miata Cup sau MX5 Cup este o competitie care se desfasoara in mai multe tari, iar participantii au toti masini in exact aceleasi specificatii. Bataliile sunt foarte interesante si stranse, iar ultima tura este mereu caracterizata prin multiple rasturnari de situatie, unele chiar cu "photo finish" ! Iata cateva:
Astazi avem un material cu o Mazda Miata NB non-facelift 1.8 cu ITB-uri de M5 E39, ulterior turbo, care are o poveste destul de interesanta. Andrei a optat mai intai cu ITB-uri iar apoi turbo, iar pe langa MX5 mai are si un GT86. Ca de obicei, final gasiti specificatiile complete, inclusiv fisa dyno, impreuna cu intrebarile de la Q&A lasate de voi pe story-ul de pe Instagram.
"Era o perioada prin 2015 cand deja sufeream ca nu aveam o masina de dat noaptea de vreo 2 ani si cautam ceva tractiune spate, bine echilibrata. Am ales MX5-ul pentru ca il vazusem cu ceva ani in urma intr-un video de la Best Motoring si m-a impresionat timpul scos pe touge cu un NB aproape stock. Pana sa o gasesc asta mai cumparasem un RX7 FC aspirat si un E36 coupe, ambele cu diverse probleme... Intr-un final am gasit, total intamplator, Miata care nu exista (fara rugina)."
"De obicei cand imi aleg o masina, o aleg pentru ce stie sa faca, nu pentru a face parte din "tribul" (n.r. stereotipurile) care de multe ori vine la pachet cu o anumita masina. Am trecut repede peste ridiculizarea alegerii de catre amici si am inceput sa o modific. Printre primele lucruri schimbate, a fost diferentialul torsen pe care l-am inlocuit cu un 2-way de pe RX7 FC, bucsile le-am inlocuit toate cu unele de Project Mu si suspensia V-Maxx (cu care a venit masina) am inlocuit-o cu un set de coilovere Gaz Gold Pro. Au urmat cateva luni de distractie, multe drumuri de munte, multe ture pe "touge-ul" local, padurea Faget (Cluj) si o etapa de coasta terminata pe locul 2 in clasa, iar pe la inceputul lui 2017, motorul original a inceput sa isi arate varsta."
"Evident ca o data cu reimprospatarea lui au venit si ceva modificari, motorul fiind comprimat de la 9:1 la 11:1, axe Piper Cams BP285, ITB-uri de M5 E39 (fiind V8, am folosit itb-urile de pe un singur banc), ulterior le-am inlocuit cu unele de Corolla AE101, evacuare completa custom cu galerie 4-1, totul controlat de un Ecumaster. Motorul dezvolta in acea configuratie 180CP si 200Nm."
"Intre timp luasem decizia de a imigra, aveam nevoie de o pauza de la Romania, si evident ca Miata era singura masina pe care vroiam sa o iau cu mine, asa ca mi-am vandut cealalta masina (un Jeep Cherokee XJ, negru, foarte fain... imi e dor de el) mi-am facut bagajele, le-am expediat la un amic in nordul Italiei, mi-am luat cainele ne-am urcat in Miata si am pornit in o noua aventura..."
"O data ajuns acolo, dupa ce m-am acomodat si am inceput sa "explorez" drumurile din zona, am inceput sa simt foarte tare cum motorul este afectat de altitudine, si cum putere mai multa nu aveam cum sa scot din el in varianta aspirata fara sa cheltuiesc o mica avere, m-am decis sa-l fac turbo."
"Am luat un alt motor complet din UK, tot 1.8, dar VVT, in care am pus un set de biele... si cam atat. Am legat de el o galerie Kraken de fonta cu o turbina Garrett GT2560R, evacuare de "3, intercooler, tubulatura, injectoare Bosch de 700CC, electronica evident a ramas aceasi. La 1 bar presiune de supraalimentare motorul face 285 cp si 337 nm, mapat pe benzina de 95. (2€/litru benzina de 100 acolo) Din 2019 de cand l-am facut turbo si pana acum am pus pe motor cam 35.000 km."
Intrebari de la Q&A:
Ce planuri ai cu ea?
Nu prea am pentru ea... deocamdata, imi pregatesc 86-le, care va fi noul daily-nightly. Am eu asa un plan de viitor mai indepartat, sa imi fac un Opel Kadett B restomod cu mecanica completa de MX5, daca se alineaza lucrurile cum vreau eu probabil acolo va ajunge Miata. :)
Ce masini ai mai avut?
Pai, pana acum Miata a fost prima japoneza, FC-ul nu se pune ca nu a fost nici o data functional. Pe vremea aia nu imi permiteam sa iau alt motor si ala original era praf... Altele care sa merite mentionate, o Fiesta MK1 din '79, cu kit exterior Series X, o Fiesta MK2 din '89 1.1, in care am pus 1.6 pe carburatoare de R1, apoi 2.0 16V pe carburatoare de R1, apoi l-am facut turbo...
Care au fost dificultatile pe partea de ECU, map, etc?
Dificultati pe partea fizica, la ECU si cablare nu am avut, a fost greu sa gasesc un tuner de incredere, prima incercare a fost cu Dyno Project in Budapesta, n-am fost prea multumit de cum au mapat masina, intr-un final m-am informat, am invatat si cu ajutorul unui prieten (nou pe vremea aia) am mapat-o corect.
Avantaje si dezavantaje la ITB-uri?
Avantaje: sunet, daca te gadila in urechi sunetul de inductie, "bragging rights" si mai general pentru N/A decat pentru ITB, e faptul ca nu accelereaza la fel de repede ca si cu un motor supraalimentat, livrarea cuplului fiind foarte progresiva, lucru care te ajuta mult sa inveti sa ti viteza pe viraje, nu prea iti vine sa franezi mai mult decat necesar cand sti ca dureaza sa iei viteza din nou...
Dezavantaje: Face mult heat soak cand nu ajunge aer proaspat constant, gen in trafic.
Ai putea sa folosesti ITB-uri pe o masina pe care o folosesti de zi cu zi?
Da, am folosit Miata pe ITB-uri daily fara probleme.
Ai avut probleme mergand cu cureaua de distributie expusa?
Nu, nici o data, si nu e prima masina pe care merg cu cureaua expusa, important e sa nu lasi lucruri sa se plimbe prin compartimentul motor.
E ok un MX5 NB de daily?
Da si nu, sunt multi factori de luat in considerare, dar ca un prim sfat, daca masina e inchisa la culoare, neaparat sa aiba A/C, nu-i placut sa mergi la drum lung, pe canicula de 40°C intr-o cabina mica, poate cu top-ul dat jos e mai bine, n-am incercat...
Mazda MX5 NB prefacelift - BP-4W 1.8 VVT 4 cilindri 285cp 337nm
Motor: biele Maxpeedingrods, pistoane stock RC 10:1, galerie de evacuare Kraken, evacuare Kraken 76mm, turbo Garrett GT2560R, radiator ulei termostatat si ventilat, radiator motor din aluminiu, termostat care deschide la 87 de grade, intercooler frontal, pompe de benzina TI Automotive 255LPH, injectoare Bosch Motorsport 700cc @3 bar, bobine individuale VAG, crank trigger wheel 36-1 Mazda, ECU Ecumaster Emu Classic
Tren de rulare: short shifter, kit ambreiaj Zorst Racing, diferential autoblocant cu placi frictiune 2 way de pe RX7 FC
Sasiu/Frane: suspensie reglabila Gaz Gold Pro cu arcuri 8 kg/mm fata si 6kg/mm spate, set complet de bucse PU FloFlex, etrieri frana SVT, placute de frana EBC YellowStuff, furtune frana Goodridge, opritor cilindru frana, bara rigidizare SVT
Jante/Anvelope: jante UltraLite UL12 cu anvelope Nankang AR1 225/50R15
Interior: scaune Bride cu suporti SkidNation, centuri in 5 puncte Sparco, volan RRS, radio 2DIN Android conectat la ECU pentru a afisa parametrii motorului, rollbar Cyclone Racing
Exterior: lip Garage Vary si bara spate decupata
In timp ce lucram la aceast articol, Andrei ne-a trimis un update la GT86-ele lui. :)
Cu siguranta GT86-ele va ajunge si el pe blog mai devreme sau mai tarziu, pana atunci nu uitati ca ne gasiti pe Facebook, Instagram, serverul de Discord, iar mai nou si pe TikTok, unde postam videoclipuri despre cultura auto din Japonia inclusiv segmente extrase de pe DVD-uri vechi.
Comments