top of page
Tudor Triponescu

Kei Miura: Omul din spatele TRA-Kyoto

TRA-Kyoto, genul ala de brand care e atat de popular dar lumea nu prea stie despre cum a aparut si ce faceau inainte sa devina faimosi,cam cum e si Rays sau Rauh-Welt.

TRA-Kyoto vine de la "Tops Racing Arts Kyoto" iar omul din spatele firmei,Kei Miura,are o experienta in fabricarea bodykiturilor din fibra de sticla de peste 30 de ani. Kei Miura si-a inceput cariera in a modifica masini de pe vremea cand se dadea pe C1 Loop si teroriza autostrazile din Tokyo in al sau Civic EF cu B16.

TRA-Kyoto vine de la "Tops Racing Arts Kyoto" iar omul din spatele firmei,Kei Miura,are o experienta in fabricarea bodykiturilor din fibra de sticla de peste 30 de ani. Kei Miura si-a inceput cariera in a modifica masini de pe vremea cand se dadea pe C1 Loop si teroriza autostrazile din Tokyo in al sau Civic EF cu B16. Masina acum sta in curtea lui si banuiesc ca e "pensionata".

Din afara atelierului nu iti dai seama ca acolo este TRA-Kyoto, poate doar dupa masini. Prin curte poti observa foarte multe masini care sunt pe cale sa fie modificate sau care sunt deja. TRA-Kyoto nu face doar bodykiturile Rocket Bunny si Pandem,ei modifica cam orice masina care le vine la mana si Kei Miura poate sa faca un bodykit in cateva zile pentru orice masina ii aduci.

Defapt, in prima poza poti vedea acel Mercedes 190E care a fost unui client care a vrut sa aiba "tratamentul Pandem",acum masina e terminata si banuiesc ca toata lumea stie acel 190E gri cu Pandem.In alte poze putem vedea si acea Silvia S13 cu un look apropiat de o masina NASCAR, din nou, asta a vrut clientul iar Kei Miura a facut bodykitul pentru client apoi l-a facut de vanzare publicului.In poze mai e si un Nissan Cedric care a fost prima masina pe care Kei Miura a modificato pentru Salonul Auto de la Tokyo,asta a fost pe la sfarsitul aniilor '90 cam dupa 8 ani dupa ce Kei Miura a inceput sa faca bodykituri sub numele "TRA-Kyoto".


Eu personal sunt uimit de acel Suzuki Wagon R galben,care la noi pe OLX e cam 1500€, arata genial, arata ca in Japonia poti modifica orice cu gust si sa arate bine.

Te-ai intrebat vreodata de ce costa bodykiturile Pandem si Rocket Bunny asa mult? Asta e pentru ca Miura a decis sa faca un pas pe care nu l-a facut nimeni in lumea masinilor de show. El cand primeste o masina, o scaneaza 3D (zvonurile spun ca acum foloseste o camera Kinnect de XBOX 360) si apoi incepe sa faca bodykitul in sine pe calculator, iar ulterior se foloseste de CNC si polistiren pentru a face matritele in care apoi va face manual fiecare piesa in parte.

Acest proces ofera o calitate inalta si face fibra de sticla sa se potriveasca perfect pe masina. Asa a facut si bodykitul de Supra A90 care l-a realizat pe caroseria goala pe care Toyota i-a dat-o lui Daigo Saito,uite asa Kei Miura a scos un bodykit pentru o masina care nici nu se vindea inca! Asa ca data vitoare cand auzi "nu dau atate mii de euro pe o fibra de sticla" mentioneaza chestia asta.

Kei Miura este foarte pasionat de lucruri retro,are o tona de lucruri vintage prin garaj si biroul lui unde face designurile este un arcade game stricat. Prin garaj mai putem observa jantele TRA-Kyoto de care multa lume nu stie,acestea fiind facute in colaborare cu Enkei dar si alte jante japoneze vechi,in birou se mai gasesc machete in miniatura cu masinile lui,diferite lucruri printate 3D in miniatura ca sa vada cum ar da mai intai pe o macheta apoi pe masina reala (cum ar fi acel model de janta "DRAG 4") dar si masca pe care o folosea sa isi ascunda fata de politie si camera video cand se dadea pe Kanjo!

Kei Miura chiar si-a dezvoltat singur un program separat prin care poate vizualiza cum va arata masina la final in functie de bodykit,jante,culori,livery etc. Un lucru destul de interesant aratat clientilor!

Procesul de fabricare a matritelor din polistiren dureaza cam o zi intreaga si nu e deloc ieftin ca o firma mica sa tina pornita o zi intrega o masina CNC,asta e unul dintre costurile care trebuie recuperat din pretul de vanzare al unui bodykit.

CNC-ul incepe cu burghiu mare ca sa faca forma de baza a piesei,iar apoi se trece la unul din ce in ce mai mic astfel in final de obtine ceva cu o suprafata foarte fina care asigura acel "perfect fit" pe masina.


Poze preluate de pe speedhunters.com.

Comments


bottom of page