top of page
  • Tudor Triponescu

O experienta de 10 ani cu un road & track nugget


Civic Type R EP3 (generatia a 7-a) este destul de "under rated" cand vine vorba de ce ofera, traind in umbra generatiilor precedente, EG6 si EK9, desi generatia EP3 reprezinta un punct cheie pentru Civic, fiind prima generatie care a oferit motorul K20, pe care Honda continua sa il perfectioneze chiar si dupa 20 de ani de la aparitia lui, fiind prezent si pe ultima generatie de Type R, numita FK8, doar ca motorul este turbo si cu imbunatatiri semnificative.

EP3-ul se numera si printre cele 4 generatii de Type R care se produc exclusiv in Swindon, UK, impreuna cu FN2, FK2 si FK8.



Pentru aceste generatii, indiferent daca exemplarul era destinat pentru piata din Japonia (JDM) sau nu acesta se asambla in UK, iar pentru cele JDM, care aveau doar 15cp in plus fata de EP3-ul de Europa, datorita faptului ca pistoanele erau destinate pentru o compresie mai mare, o galerie de admisie si de evacuare diferita, volanta chrome-moly, alte axe cu came si o mapare diferita la ECU. Per total, versiunea de Europa ofera niste rapoarte lungi in cutie si un cuplu mai mare in turele mici fata de versiunea JDM, venind totusi cu un compromis pentru un redline mai mic la varianta de Europa. Asta se traduce intr-un timp 0-100 de 5.8s/6.5s (JDM vs EUDM), 0-160 15.1/16 (JDM vs EUDM) si viteza maxima de 227km/h (EUDM) vs 235km/h. (JDM)


Vlad (@vlad.tenese) a adus si el imbunatatiri in cei 10 ani de cand are masina. Desi exemplarul e din 2001, primul an de productie a acestui model, are bara fata, farurile si stopurile sunt de facelift. La capitolul suspensie a fost pusa o bara antiruliu spate de Integra Type R DC5 si o reglabila Yellowspeed. Cutia a fost schimbata cu una de Integra Type R DC5 (Y2M3).

Motorul e conectat la un ECU Hondata KPro V3, cu o galerie de admisie RBC de Accord Euro-R, galerie de evacuare 4-2-1 DC Sports, arcuri de supape si retainere din titan Skunk2 si un antival Tegiwa. La interior si exterior masina a ramas subtila, scaune Recaro de Evo 9, schimbator Skunk2, jante Enkei de Evo 9 cu semislickuri Federal 595 RSR.

Proprietar: @vlad.tenese Poze: @tobias1.8


Daca esti curios de BRZ-ul de pe fundal, uite aici o postare de cand proprietarul o vindea.

Masina a ajuns in Franta. :)

Comments


bottom of page