top of page
  • Tudor Triponescu

Toyota a dezvaluit singurul exemplar de Crown decapotabil care a supravietuit din cele 5 facute!


Muzeul Automobilelor Toyota a distribuit câteva imagini cu una dintre cele mai rare și mai rar văzute mașini din colecția sa, Toyopet Crown Custom Sports din 1960. Exemplarul muzeului este unul dintre doar cinci construite și singurul cunoscut că a supraviețuit.

La mijlocul anilor 1950, producția de masă de mașini autohtone a început să ia amploare. În acest nou peisaj, anumite mărci au crezut că există loc pe piață de mașini realizate manual pentru clienți bogați.

Toyopet Crown Custom Sports s-a bazat pe prima generație Toyopet Crown, dar cele două au puține în comun vizual. Spre deosebire de caroseria de sedan cu "suicide doors", Crown Custom Sports are un design modern de decapotabilă cu 4 locuri si două uși, cu hardtop detașabil. Ar fi debutat în același an cu Prince Skyline Sport (care ulterior ar fi trebuit să devină Nissan Skyline) și este anterioară variantei decapotabile a lui Prince cu doi ani.

Crown Custom Sports a fost proiectat de Motoki Hama, care mai târziu avea să creeze mașina de curse Coniglio bazată pe Honda S800 și construită de Kuno Motor Co., Ltd., din Kagurazaka, Tokyo. Are aproximativ aceeași lungime ca sedanul Crown pe care a fost bazat, dar este cu aproximativ 5 centrimetri mai îngustă și cu 27 centrimetri mai joasă. Caroseria se remarcă prin utilizarea avansată (pentru Japonia la acea vreme) a plasticului armat cu fibră de sticlă (FRP).

În timp ce împărtășește un motor OHV serie R cu 4 cilindri de 1,5 litri, răcit cu apă, cu sedanul Crown, motorul folosește un arbore cu came cu specificații de Crown-ul pentru piața din America și a fost transformat într-o configurație cu carburator Twin-SU. De asemenea, folosește o volantă mai ușoară decât sedanul Crown, iar schimbătorul a fost mutat pe podea.

Directorul muzeului relatează că, pentru a atinge înălțimea redusă, pernele de scaun au fost fixate pe podea, ceea ce face o poziția de condus neobișnuită. În combinație cu un volan jos, intrarea si ieșirea necesită o mișcare „acrobatică”. Vopseaua albă nu era folosită în mod obișnuit la acea vreme, iar tapițeria "deep royal blue" era neobișnuită și pentru mașinile japoneze ale epocii.

Producția scurtă de doar cinci unități a Crown Custom Sports s-ar fi putut datora prețului său de 1.350.000 yeni. (9.700€) Pentru comparație, sedanul Crown Deluxe, considerată deja o mașină scumpă în Japonia, costa 965.000 yeni (7.000€) la acea vreme. Muzeul Automobilelor Toyota deține mașina, dar de obicei se află într-un depozit. În rare ocazii, a mai fost expusă înainte, dar statusul ei este descris ca „colectată, dar nu expusă”, așa că este o oportunitate rară de a vedea chiar și fotografii oficiale ale acesteia pe internet.

bottom of page