top of page
  • Tudor Triponescu

Toyota: Viitorul e pe hidrogen, V8 si cu galerie de evacuare 8-in-1

Toyota a pus Yamaha sa le converteasca V8-ul lor de 5.0L cu codul 2UR sa mearga pe hidrogen iar asta a inclus in proces si proiectarea unei galerii de evacuare "8-in-1" situata in partea superioara a motorului. Ferrari 318 style!

Toyota isi ia foarte in serios telul de a dezvolta motoare pe hidrogen. Este destul de interesant cum cel mai mare producator de masini hybrid si primul de pe piata care a scos masini produse in masa cu tehnologia hybrid atat sub numele Toyota cat si Lexus, oare inginerii Toyota considera ca un viitor pe hidrogen este mai fezabil sau cel putin mai placut de condus pentru cei pasionati de condus o masina "traditionala" cu combustie interna?

De data aceasta acestia s-au apucat sa converteasca un motor 2UR-GSE V8 de 5.0L. Acest motor se gaseste sub capota modelului RC F de la Lexus dar si pe Lexus IS F (2007-2014), GS F (2015-2020), LC500 (2017 - prezent) si pe noul IS aparut anul asta care poarta numele de IS500 F-Sport Performance. In motorsport motorul 2UR-GSE este folosit la Dakar pe o Toyota Hilux modificata din 2016 pana in prezent. Mai multe detalii despre familia de motoare Toyota cu codul UR gasiti aici.

Yamaha nu e nefamiliarizata deloc cu V8-ul de pe RC F. Ca la multe alte motoare populare si fiabile de la Toyota, Yamaha a jucat un rol important in dezvoltarea motoarelor lor, printre care JZ, ZZ si 3S! Yamaha la 2UR s-a ocupat de designul la chiulasa, iar pentru versiunea pe hidrogen acestia au modificat injectoarele, evacuare si "mai multe" conform lor. Produce 443 cai putere la 6800rpm si un cuplu de 540Nm la 3600rpm!

Cifrele dupa conversia pe hidrogen sunt aproximativ la fel ca versiunea originala pe benzina, ceea ce ar putea fi un indiciu ca acest motor merge ca un motor normal dupa conversie, desi costul si complexitatea de manufacturare a pieselor necesare pentru conversie o sa joace un rol important in verdictul daca un motor pe hidrogen este fezabil sau nu, dar am incredere in Toyota ca stie ce face si ca implementeaza o strategie "cost-effective" daca se decid sa produca in masa aceste tipuri de motoare.

Motorul se afla deja pe o masina de teste desi Yamaha a vrut sa tina secret pe ce masina e pus. Takeshi Yamada de la centrul de research & development tehnic de la Yamaha a povestit ca dupa ce toata lumea implicata in proiect a condus masina, acestia s-au intors cu un zambet pe buze, incluzand inginerii care la inceput erau impotriva aceste idei! "Acestia au realizat ca exista un potential enorm in caracteristicile unice ale unui motor pe hidrogen care ar putea foarte simplu sa inlocuiasca un motor pe benzina."

Aceste caracteristici unice fiind un raspuns al acceleratiei mai bun deoarece hidrogenul arde de 8 ori mai bine ca benzina de la pompa. Dar din pacate, desi hidrogenul ar fi un combustibil foarte ecologic, emisiile fiind doar apa, nu gaze arse, problema este ca nu vei putea sa mergi prea departe cu un rezervor plin de hidrogen, o problema comuna pentru masinile electrice entry-level.

Acest motor nu e primul pas mare pe care Toyota il face in directia hidrogenului. Toyota a si participat la o cursa de anduranta de 24 de ore de la Fuji Speedway anul trecut unde chiar presedintele Toyota a fost unul dintre piloti. Click aici pentru multe detalii despre cursa gasesti in articolul nostru din Septembrie.

Nu uitati ca ne gasiti pe Facebook, Instagram,serverul de Discord, iar mai nou si pe TikTok, unde postam videoclipuri cu masini japoneze de la noi din tara dar si despre cultura auto din Japonia inclusiv segmente extrase de pe DVD-uri vechi.


bottom of page